Australinės dvikvėpės (lot. Neoceratodus forsteri) priklauso vienplaučių dvikvėpių žuvų būriui. Kaip išduoda būrio pavadinimas, Senelis turi ne tik žiaunas, bet ir vieną plautį, leidžiantį jam kvėpuoti sausumoje. Stiprių pelekų pagalba žuvis gali „ropoti“ tarp išdžiuvusių ir vandens dar turinčių balų.

„Savo išvaizda Senelis primena nugrimzdusį rąstą ar torpedą,“ - sakė kolekcijų kuratorė Michelle Sattler. Daugiau nei metro ilgio ir 11 kilogramų sverianti žuvis jau seniai pasiekė suaugusios žuvies dydį ir, pasak specialistų, daugiau nebeaugs. Tačiau atsakyti į klausimą, kiek Senelis dar gyvens, yra žymiai sunkiau.

Niekas nežino kokio amžiaus buvo ši žuvis, kai ji buvo pirmą kartą pagauta ir atgabenta į Čikagą, tačiau jau 80 metų šis senjoras stebina ir džiugina Sheddo akvariumo lankytojus.

Akvariumo atstovės teigimu, žuvis senjorė šia iškilminga proga gaus specialų gimtadienio tortą. „Ant iš ledo padaryto pagrindo bus patiekti visi mėgstamiausi Senelio skanumynai – krilis, moliuskai, vynuogės ir salotos,“ - sakė Michelle.

Deja, pats šios šventės kaltininkas neatrodo sujaudintas jam rodomo papildomo dėmesio. Senelis kaip ir kitomis dienomis glūdi savo baseino dugne, į paviršių iškyla tik įkvėpti oro.

Parengta pagal reefbuilders.com ir chicago.cbslocal.com medžiagą.