Tuščiaviduris rūtenis (lot. Corydalis cava) - saugoma, į Lietuvos raudonąją knygą įtraukta rūšis, mokslininkų tyrinėjama nuo 1962 m. Šis augalas labiausiai paplitęs Europoje, išskyrus šiaurrytinius rajonus ir pietinėje Skandinavijos dalyje. Lietuvoje aptinkamas vakariniuose, pietvakariniuose ir vidurio regionuose. 

Augalas yra daugiametis, žydi pavasarį, išauga iš tuščiavidurio stiebagumbio. Mėgsta drėgną, molingą dirvožemį, tačiau gausiausiai auga mišku apaugusiuose slėniuose, raguvose. Tuščiaviduris rūtenis įtrauktas į Lietuvos saugomas rūšis, nes jo populiaciją sparčiai mažina miškų gaisrai, kurie sudarko miško paklotę.Yra tyrimų duomenų rodančių, kad miške vykdomi plynieji kirtimai ženkliai mažina tuščiavidurių rūtenių individų skaičių. Daug žalos padaro ir šernai.

Augalas dekoratyvus, tad jį neteisėtai gali skinti ir žmonės.

Lietuvoje iš viso auga trys rūtenių rūšys – tarpinis rūtenis (lot. Corydalis intermedia), paprastasis (lot. Corydalis solida) ir geltonžiedis (lot. Corydalis lutea). Tarpinis rūtenis ir tuščiaviduris rūtenis – yra saugomos rūšys, apie kurių augimą savo teritorijoje yra pranešęs ir Neries regioninis parkas.

GRYNAS.lt jau yra rašęs, kad iš viso šalyje žinoma apie 20 šių rūtenių augimviečių. Vienos gausiausių minimos Anykščių rajone, kur viename kvadratiniame metre suskaičiuota apie 30 augalų, o kitoje - apie 50.

Parengta pagal Lietuvos raudonosios knygos, Wikipedia.org informaciją.