Mokslininkai sako, kad tokia dvispalvystė ant omarų kiautų pasitaiko kartą iš 50 ar net 100 mln. šių vėžiagyvių. Manoma, kad taip nutinka dar ląstelių dalijomosi metu. Dažniausiai pasitaikančios spalvos – oranžinė ir juoda. Viena kiauto pusė paprastai būna maišyta tamsiai ruda ar pilka, tai lemia tokių spalvų kaip raudona, geltona ir mėlyna susimaišymas. „New England Aquarium“ (Bostone) , į kurį atiduotas sugautas retasis omaras, specialistai sako, kad oranžinė spalva paprastai būna nulemta mėlyno pigmento trūkumo.

Įdomu, tai, kad dvispalviai omarai paprastai turi abiejų lyčių bruožų. Paskutinis sugautas dvispalvis omaras vis dėlto yra moteriškos lyties ir pavadintas „Pinchy“ vardu. Šis vardas kilo nuo animacinio filmuko „Simpsonai“ viename epizode pasirodžiusio omaro vardo. 

Per paskutinį dešimtmetį dvispalviai omarai jau yra pagauti Maino (JAV) ir Rodo salose. Vasarą retieji omarai užfiksuoti ir Naujojoje Škotijoje bei Princo Edvardo saloje.
Retų spalvų omarai

„New England Aquarium“ darbuotojai sako, kad retasis omaras bus naudojamas gyvūnų ekspozicijose.
Savo ruožtu mokslininkai pripažįsta, kad per pastaruosius metus iš tiesų padaugėjo keistų spalvų (oranžinių, mėlynų ar maišytos rudos spalvos) omarų, kurie papuola į žvejų tinklus.