Ežerai – tai vandens telkiniai, iš visų pusių apsupti žemės. Ežerų vanduo niekur neteka. Jie yra laikomi laikinaisiais vandens telkiniais ir gali galiausiai išdžiūti besikeičiant geologinėms sąlygoms. Taigi ežerų išsaugojimui turi būti imtasi atitinkamų priemonių.

Taigi kokie yra garsiausi pasaulio ežerai?

Nėjus

Nėjus yra gėlavandenis ežeras Šiaurės Airijoje. Jis užima 381 74 kv. km. plotą. Šis ežeras yra didžiausias ežeras Britų salyne ir vienas iš keturiasdešimties didžiausių ežerų Europoje.

Kaspijos jūra
Kaspijos jūra

Kaspijos jūra taip pavadinta Kaspijų tautos, kuri gyveno Užkaukazėje, garbei. Kaspijos jūra – tai  ežeras centrinėje Azijoje, tyvuliuojantis Rusijos ir Irano teritorijose. Pagal užimamos teritorijos dydį jis yra didžiausias (371 000 kv. km.) ir trečias pagal gylį (1 025 m.) ežeras pasaulyje.

Baikalas
Baikalas

Baikalo ežeras yra antras didžiausias pagal tūrį ir pats giliausias pasaulio ežeras. Šis ežeras yra Rusijoje, Buriatijos respublikoje, rytinėje Sibiro dalyje. Baikalas yra 1 741 metrų gylio, užima 31 494 kv. km. plotą bei yra 22 995  kubinių km. tūrio. Apytiksliai skaičiuojant, šio ežero vanduo sudaro 20% pasaulio gėlo vandens išteklių.

Tanganika

Tanganika yra gėlavandenis ežeras Afrikoje. Šis ežeras yra antras pagal gylį (1471 metras), penktas pagal dydį (32 893 kv. km.) bei trečias didžiausias pagal tūrį (17 800 kub. km.) ežeras pasaulyje.
Ežeras yra tarsi riba, kuri skiria Tanzaniją ir Kongą -  rytinę ir vakarinę Afriką.

Aukštutinis ežeras
Aukštutinis ežeras

Aukštutinis ežeras yra didžiausias iš penkių Didžiųjų ežerų Šiaurės Amerikoje. Pietuose jis ribojasi su Mičigano ir Viskonsino valstijomis, šiaurėje – su Minesotos valstija ir Kanados Ontarijo provincija.Ežeras yra laikomas vienu iš didžiausių gėlo vandens telkinių pasaulyje. Jo tūris yra 12 100 kub. km.

Lomondas
Lomondas

Šis ežeras tyvuliuoja Škotijos aukštumose ir yra didžiausias ežeras Škotijoje. Jis yra žymus jame esančia sala Inchmurrin – ji yra didžiausia Britų salyno sala, esanti gėlo vandens telkinyje. Šis ežeras yra mėgiamas lankytojų, ypač Glazgo gyventojų. Ežero plotas – 7112 kv. km.

Viktorija

Viktorijos ežeras
Viktorijos ežeras yra didžiausias Nilo upės rezervuaras. Viktorija yra vienas iš Didžiųjų Afrikos ežerų, dar  žinomas tokiais pavadinimais kaip Victoria Nyanza, Sango, Lolwe ir Nalubalee.
Pagrindinė ežero dalis yra Ugandos ir Tanzanijos teritorijose, taip pat ribojasi su Kenija.
Šiame ežere gyvena daugiau nei 200 žuvų rūšių, ežero teritorija užima 69 485 kv. km.

Loch Nesas

Loch Nesas
Šis ežeras savo tūriu yra didžiausias Didžiojoje Britanijoje. Jame yra daugiau gėlo vandens nei visuose Anglijos ir Velso ežeruose kartu sudėjus. Vietomis ežero gylis yra didesnis nei Londono telekomunikacijų bokšto aukštis (189 m.). Kartu tai yra vienas giliausių ežerų Didžiojoje Britanijoje, jį lenkia tik Moraro ežeras. 

Ežero plotas yra 5664 kv. km. Kaip ir daugelis ežerų Škotijoje, Loch Nesas yra apipintas legendomis ir sakoma, kad jame gyvena Loch Neso pabaisa, dar žinoma kaip Nesė.

Didysis Vergų ežeras

Didysis Vergų ežeras yra antras pagal dydį gėlo vandens ežeras Kanadoje (didžiausias – Didysis Lokių ežeras). Jis yra 614 metrų gylio - giliausias ežeras Šiaurės Amerikoje bei vienas iš giliausių ežerų pasaulyje.

Ežero pavadinimas yra kildinamas nuo Šiaurės Amerikos indėnų vergovės laikų. Ežere gausu upėtakių ir baltųjų žuvų, taip pat jame daug mažų salų.

Malavio ežeras

Malavio ežeras

Malavio ežeras, kuris dar yra žinomas vardu Niasa, yra vienas iš trijų didžiausių Rytų Afrikos Riftų slėnio ežerų. 1616 metais portugalas Casperas Boccaro pranešė apie šį ežerą, o pirmasis pasiekęs ežerą 1859 metais buvo britų tyrinėtojas Davidas Livingas Stone. Ežero tūris yra 8 400 kub. kilometrų.