Rykliai niekada nesirūpina savo jaunikliais, todėl, jei paliktumėme mažylius didžiajame akvariume, jiems kiltų didžiulė grėsmė: juk jie augtų šalia šešių kitų plėšrių akvariumo ryklių. Be to, maitinti juos būtų gerokai sudėtingiau. Baltapelekiai rifiniai rykliai mėgsta slapstytis už akmenų ir augalijos tankmėse, todėl būtų sunku juos pasiekti“, – sakė „Megos“ akvariumą konsultuojantis Jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Jaunikliai gimė porą mėnesių anksčiau nei tikėtasi, bet jų fiziologinės savybės geros, mažyliai gerai išsivystę. Vos gimę rykliukai yra apie pusės metro ilgio, o specialiai žuvų adaptacijai įrengtame akvariume jie bus laikomi iki ūgtelės dar bent 20 centimetrų ir taps tinkamo dydžio, kad nebūtų užpulti savo gentainių. Skaičiuojama, kad tai turėtų užtrukti apie porą mėnesių, po kurių mažyliai sugrįš į akvariumą ir taps pilnaverčiais jo gyventojais.

„Kol rykliukai bus laikomi karantine specialiai pritaikytame akvariume, jie bus stebimi ir maitinami po kartą per dieną. Pagrindinis jų meniu – krevetės, kalmarai, moliuskai ir žuvų gabaliukai. Svarbiausia, kad maistas būtų šviežias ir ganėtinai smulkus. Suaugę jie mis kaip ir kiti didžiajame akvariume gyvenantys rykliai – vidutiniškai po tris kartus į savaitę“, – kalbėjo S. Karalius.
Prekybos centro "Mega" akvariumas

Du ryklio jaunikliai gimė pirmąją Velykų dieną, apie 19.15 val. vakaro. Rykliukai nuo pat pirmosios dienos yra žvalūs, smalsūs ir aktyvūs. Didžiąją laiko dalį jie žaidžia tarpusavyje, valgo ir miega. Pirmąją rykliukų vadą Lietuvoje padovanojusi ryklienė taip pat jaučiasi gerai ir pasižymi padidėjusiu apetitu. Ji „Megos“ akvariume gyvena jau septintus metus.

„Megos“ akvariumas yra aukščiausias Baltijos šalyse ir vienas iš 10 aukščiausių pasaulyje. Akvariume palaikoma vidutinė +25 laipsnių Celsijaus vandens temperatūra, jame ištirpinta daugiau kaip 10 tonų druskos. Vandens kokybę ir temperatūrą palaiko kompiuterinė sistema. Pagausėjusią ryklių šeimyną išvysti akvariume turėtų būti galima liepos pradžioje.

Šis tekstas buvo Balandžio 1-osios pokštas