Į ją iš visos šalies buvo pakviesti ir apdovanoti mažieji paukščių bičiuliai - fotografijų konkurso „Paukščiai - mažieji draugai“ nugalėtojai.

Jiems ranką spaudė ir dėkojo šalies miškininkai, generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas ir net pats aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jaunieji miško ir paukščių bičiuliai Kauno zoologijos sode iškėlė penkiasdešimt inkilų.

Iš viso akcijos metu šalies miškuose buvo iškelta apie 5 tūkst. inkilų. Šįmet ji buvo skirta jos pradininko prof. Tado Ivanausko garbei.

Pasitiko pelėda

Iš pat ryto vakar prie Kauno zoologijos sodo rinkosi inkilėliais nešini vaikai. Iš toliausių šalies kampelių juos atlydėjo miškų urėdijų vadovai - urėdai, šiaip miškininkai bei vaikų mokytojai.

Prie vartų vaikus pasitiko ir plunksnas pasikaičiodama jiems lenkėsi pelėda. Prie jos šono markstėsi mieguistas pelėdžiukas ir dairėsi savimi patenkintas apuokas. Tai ūkininkai – Laima ir Rimantas Rakauskai bei jų 6 metų atžala Melika. Pelėdų ūkininkų šeima atskrido net iš Ignalinos krašto - Cijonų kaimo, kur jie turi paukščių ūkį. Jame yra žąsų, ančių putpelių, povų, fazanų ir net stručių. Su miškininkais ir vaikais ūkininkus sieja meilė paukščiams.

Lygiai prieš devyniasdešimt metų – 1923-aisiais šis iškilusis gamtininkas su vaikais iškėlė inkilus paukščiams. Nuo to karto miškininkai su vaikais inkilus kelia kasmet. Todėl šįmet ši akcija pavadinta „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“ – T.Ivanausko garbei.

Pasveikinusi su pavasariu pelėda pakvietė visus atminimui bendrai nusifotografuoti ir zoologijos sode iškelti po inkilą, kuriuos vaikai atsivežė su savimi. Jie labai gerai padarė, nes štai liūdnai galvą kinkuoja kupranugaris – tikriausiai jiems nelabai linksma gyventi užtvare. Kai vaikai priešais jį iškels inkiliuką ir jame ims čiulbėti paukštis, bus linksmiau net ir kupranugariui.

Kokie medžiai tinka paukščiams gyventi, geriausiai žinojo pelėda, todėl ji skrido pirma visų ir juos rodė.

Inkilus vaikams teko kelti taip pat, kaip miške – šakos pagalba, o tai nėra lengva. Tačiau jiems į pagalbą, kaip įprasta, atėjo jų draugai – miškininkai.

Iš viso miškininkai su vaikais zoologijos sode iškėlė 50 inkilų.

Džiugino nuotraukų paroda

Pasistiprinę karšta arbata ir sumuštiniais vaikai iš zoologijos sodo buvo pakviesti į Tado Ivanausko muziejų.

Tada Ivanauskas, kaip vaikams paaiškino šalyje žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius, -profesorius ir gamtai daug nusipelnęs žmogus. Jis įkūrė ne tik šį muziejų, bet ir pirmąją lietuvišką mokyklą Musteikos kaime, Žuvinto rezervatą, paukščių žiedavimo stotį Ventės rage bei daugelį kitų gamtai svarbių ir todėl saugomų teritorijų.

Lygiai prieš devyniasdešimt metų – 1923-aisiais šis iškilusis gamtininkas su vaikais iškėlė inkilus paukščiams. Nuo to karto miškininkai su vaikais inkilus kelia kasmet. Todėl šįmet ši akcija pavadinta „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“ – T.Ivanausko garbei.

Muziejuje akcijos dalyvius pasitiko jų pačių darytų nuotraukų paroda. Kokių tik paukščių jose nebuvo – gulbių, žąsų pulkai, pievoje pasiklydęs pempiukas, obelyje tarp žiedų - varnėnas, ant stogo kraigo - žvirbliai, sprogstančią šaką nutupę svirbeliai... O štai Arnas nupaveikslavo du geltonsnapius jauniklius medžio drevėje. Kaip jam tai pavyko? „Tėtė nusivežė pas savo draugą. Žiūriu medyje – paukštukai“,- sužibo Arno akys. Jam dar tik vienuolika. Gyvena jis Raseinių rajone, Žaiginio mietelyje. Bet Arno tėtis - Žydrūnas Pužas yra Pikčiūnų girininkijos (Raseinių miškų urėdija) girininko pavaduotojas, tad Arną jis dažnai pasiima į miškus. O kartais – net į medžiokles. Vasaros vakarais iš bokštelių matyti, kaip išeina stirnų, elnių pulkai. Arnas vos spėja spragsėti aparatu. Fotografuoti jis pradėjo prieš du metus. Fotografuoja todėl, kad fotografuoja jo tėtis.

O Gretą Bolotnikovaitę, kuri konkursui atsiuntė zylučių šokį, fotografuoti moko jos mokytoja Nijolė Paškauskienė. N.Paškauskienė yra Ukmergės Užupio pagrindinės mokyklos rusų kalbos mokytoja. Ją pačią į fotografiją atvedė prieš trylika metų patirta trauma. Fotografavimas gamtoje ją gydė ir ramino. Grįžusi į mokyklą ji ėmė mokyti fotografuoti ir vaikus. Dabar jos vadovaujamą būrelį nuolat lanko 15 mokinių. Kai kurie jų, net ir baigę mokyklą ir besimokantys kitur, dar vis užsuka į svečius.

Kodėl miesto vaikai fotografuoja gamtą? „Mūsų mokykla yra prie pat Pašilės šilo. Per mokyklos langus mes matome mišką“,- pasakojo mokytoja. Be to, pasak jos, fotografijos būrelis draugauja su netoliese įsikūrusia Ukmergės miškų urėdija.

Generalinį miškų urėdą Benjaminą Sakalauską konkurso dalyvių nuotraukos taip sužavėjo, kad jis, kaip pats prisipažino, taip pat išėjo fotografuoti paukščių. „Pažiūrėjęs jūsų nuotraukas, vakar ir aš išėjau fotografuoti. Nors dar vis tebėra žiema ir tam laikas ne visai dėkingas, kokių tik paukščių nebuvo“,- pasakojo jis vaikams.

Generalinis miškų urėdas pažadėjo ateityje surengti bendrą - vaikų ir saugusiųjų miško bičiulių gyvosios gamtos fotografijos konkursą.

Ministras padėkojo

„Kviečiame į sceną Arną Pužą“,- per mikrofoną sakant jo pavardę išgirdo Arnas.

Sugaudė medžioklės ragų trimitai. Gražiausių fotografijų autorius sveikino Marijampolės medžioklinių ragų ansamblis (vadovas Audrius Pučinskas), rankas jiems spaudė net pats ministras Valentinas Mazuronis. „Noriu tarti ne sveikinimo, o padėkos žodį“,- pasakė jis.

Ministras dėkojo šios akcijos sumanytojams – šalies miškininkams ir jos dalyviams - jauniesiems gamtos bičiuliams.

Nors žodis akcija, ministro nuomone, šiam vyksmui vadinti, nėra labai tinkamas. Jį ministras pavadintų sąjūdžiu, sambrūzdžiu, o gal meile. Meile miškui, gamtai, taigi ir tėvynei.

„Nuo tokių dalykų prasideda tikrosios vertybės, nuo to prasideda meile miškams ir tėvynei“,- tarė aplinkos ministras V.Mazuronis.

Apdovanoti visi

Arnas Pužas (Raseinių miškų urėdija), Dominykas Ginkus (Joniškio miškų urėdija), Gabija Burauskaitė (Šilutės miškų urėdija), Greta Bolotnikovaitė (Ukmergės miškų urėdija), Ieva Daugėlaitė (Tauragės miškų urėdija), Liepa Emilija Skruzdytė (Panevėžio miškų urėdija), Orinta Karosaitė (Biržų miškų urėdija), Ūla Marija Urbašaitė (Jurbarko miškų urėdija),Valentinas Solovjovas (Šiaulių miškų urėdija), Živilė Hofmanaitė (Radviliškio miškų urėdija) – tai dešimt laureatų, kurių nuotraukas Generalinės miškų urėdijos komisija išrinko geriausiomis. Jie gavo konkurso nugalėtojų diplomus ir dovanų naujus fotoaparatus.

Tačiau ir visi kiti konkurso dalyviai, kurių iš viso buvo 42 (po vieną iš kiekvienos urėdijos) neliko be dėmesio – visiems paukščių fotografams buvo įteikti padėkos raštai bei atminimo dovanėlės.

Konkurso dalyviams ir svečiams saksofonu grojo jaunas muzikantas iš Ignalinos Eimantas Umbrasas. Tai buvo paskutinis šventės akordas. Bet ne meilės gamtai. „Meilė gamtai tęsiasi visą gyvenimą“,- pasakė generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas.