1. Kinijoje yra krioklys, kuris neužšąla žiemą, kuomet spaudžia –30 šaltis. Užtat vidury vasaros, srovė dėl nepaaiškinamų priežasčių pradeda stingti…

Krioklys

2. Visiškai mažiukas vandens telkinys (100 x 60 m) Taldi Kurgano srityje (Kazachstanas) neišdžiūva net pačiame vasaros įkarštyje, o vanduo jame visada būna ledinis. Jame nėra žuvų ir augalų. Tikslių tyrimų nebuvo atlikta, kadangi net su pilnais deguonies balionais narai pradeda dūsti jau po 3 minučių.

Negyvas ežeras Kazachstane

3. Krentančių paukščių slėnis yra Indijoje, Asamo valstijoje. Kiekvieną rugpjūtį vidury nakties iš dangaus pradeda kristi paukščiai. Be to, paukščiai yra pusiau sąmonėj, t.y. net nebando ištrūkti, kuomet juos paima į rankas.

Krentančių paukščių slėnis

4. Vulemi – (Wollemi pine tree) tai priešistorinis augalas, kurio egzistavimo faktas ilgą laiką buvo Australijos valstybine paslaptimi. Tai pušys, kurių amžius siekia 150 milijonų metų.

Wulemi - seniausios pasaulio pušys

5. Tiriant Arkties vandenyną ir Antarktidą buvo nustatyta, kad jų kontūrai praktiškai identiški. Mokslininkai padarė prielaidą, kad meteoritui nukritus Arktikoje, kitoje planetos pusėje tarsi „išsispaudė“ dublikatas. Ši fantastiška hipotezė turi nemažai šalininkų.

Antarktida

6. Kano sporos – tai atgiję mikroorganizmai, kurie buvo aptikti gintaro gabaliuke. Jas aptiko mikrobiologas Raulis Kano. Stebina tai, kad sporos pateko į smalą prieš 25 milijonus metų.

Kano sporos

7. Netoli Romos yra iridžio anomalija. Iridžio kiekisviršija normą 300 kartų. Sluoksnis yra giliai, atitinkamoje geologinėje riboje tarp mezozojaus ir kainozojaus – laikų, kuomet išnyko dinozaurai. Tokių pat anomalijų buvo rasta Danijoje, Ispanijoje ir Kaspijos jūros pakrantėje. Tikėtina, tai – meteorito pėdsakai.

Iridžio anomalija

8. Yra toks reiškinys, kai kurių žmonių vadinamas „energetine duobe“ – tai padidėjusios įtampos zona, kylanti po to, kai į žemę trenkia žaibas. Žmogus, einantis ta zona, gali žūti. Laimei energetinė „duobė“ po žaibo smūgio egzistuoja tik keletą minučių.

9. Paslaptingas reiškinys, būdingas labai tiksliems matavimo prietaisams – nulio dreifas. Atliekant itin tikslius metrologinius matavimus klaidos kartojasi nekintančiu dažniu. Aplinkinė erdvė nuolat keičia kažkuriuos savo parametrus ir veikia prietaisų rodykles. Iki šiol nebuvo išsiaiškinta, kas gi keičiasi erdvėje ir judina rodykles.

Nulio dreifas

10. „Drosso–lides“ – verčiant iš graikų kalbos reiškia „rasos lašeliai“. Taip vadinamas reiškinys, reguliariai matomas Kretos salos pakrantėje vidury vasaros. Dažniausiai ryte, kuomet ore kondensuojasi rūkas. Liudininkai apibūdina šį reiškinį, tarsi virš jūros, prie Kastelos (Francesco Castiglia) pilies išsirutulioja didžiulio mūšio scena. Girdimi riksmai ir ginklų skambesys. Miražas lėtai juda iš jūros pusės ir dingsta pilies sienose. Istorikai teigia, kad šioje vietoje maždaug prieš 150 metų įvyko mūšis tarp graikų ir turkų: jo vaizdas, pasimetęs laike kyla pakrantėje prie Kastelo pilies.

Rudeninio ryto rasos lašų žaismas