„Iš pradžių veterinarai labai abejojo, ar dėl kaulo ir sąnarių pažeidimų bus galima padaryti lokio iškamšą. Bet po tyrimų tapo aišku, kad muziejus vis dėlto turės Kasparo iškamšą“, – portalui kaunodiena.lt sakė T. Ivanausko zoologijos muziejaus direktorė Nijolė Gulbinienė.

Taip pat nuogąstauta, kad gyvūno kailiui galėjo pakenkti ilgas gulėjimas viena poza.

„Lokys buvo užmigdytas penktadienį, o skrodimas atliktas pirmadienį. Jo kūnas ant šono zoologijos sode pragulėjo visą savaitgalį, nors buvome prašę jį kaip nors pakelti“, – anksčiau teigė muziejaus vadovė.

Žvėries kailis kelioms savaitėms buvo pamerktas į raugą. Stebėta, ar kailio plaukai išslinks. Jei taip būtų nutikę, iškamša nebūtų gaminama.

Realiausia data, kada galima tikėtis muziejuje išvysti Kasparo iškamšą, – šių metų pabaiga.

„Padaryti iškamšą užtrunka gana ilgai, nes tai labai sudėtingas procesas. Jeigu tai būtų paprasta, mūsų muziejuje eksponatai būtų nuolat atnaujinami“, – kalbėjo N. Gulbinienė.

Anot direktorės, iškamšų meistras iš pradžių turės nulipdyti lokio dydžio formą, kuri po to bus aptraukta išdirbtu kailiu. Neatmetama, kad jį gali tekti padažyti.

Kasparo iškamša bus daroma ne Kaune, o Šakių rajone. Šią užduotį patikėta atlikti meistrui Kęstučiui Bybartui. T. Ivanausko muziejuje puikuojasi ne vienas jo darbas.

Kiek muziejui kainuos lokio iškamša, N. Gulbinienė neatskleidė, o pats meistras apie savo naują kūrinį žada papasakoti tik tada, kai jis bus baigtas.

Zoologijos muziejuje jau yra vienas baltojo lokio eksponatas, atkeliavęs iš Kauno jėzuitų gimnazijos. Kasparo iškamša ekspozicijoje stovėtų greta.

17 metų išgyvenęs Kasparas dėl ligos buvo užmigdytas sausio 18 dieną. Įtarta, kad jis sirgo vėžiu, tačiau diagnozė nepasitvirtino. Ilgametį zoologijos sodo augintinį kamavo pūlingas kojos uždegimas, kuris buvo pasiekęs kaulą ir perėjęs į sąnarius.