Naujausiais duomenimis, daugiau nei 80 procentų JAV koledžų studentų ir studenčių stengiasi atsikratyti didžiosios dalies ant gaktos augančių plaukų. Australijos mieste Sidnėjuje esančioje pagrindinėje seksualinės sveikatos ligoninėje dirbantys medikai prisipažįsta, kad nuo 2008 metų į juos nesikreipė nei viena gaktine pedikulioze besiskundžianti moteris. Tokių pačių problemų turinčių vyrų skaičius sumažėjo 20 procentų.

„Anksčiau gaktinės utėlės buvo labai paplitusios, o štai dabar sutinkamos labai retai, - teigia Kirbio instituto Seksualinės sveikatos katedros vadovas Basilis Donovanas, dar dirbantis gydytoju Sidnėjaus Seksualinės sveikatos centre. - Neabejotinai geriau prisižiūrima“.

Anksčiau su šiais lytiniu keliu perduodamais vabzdžiais, ne tik trukdančiais gyventi, bet ir mažinančiais šeimininko atsparumą ligoms, buvo kovojama pasitelkus stiprius toksinius preparatus, sukurtus dar Antrojo pasaulinio karo metais. Vėliau medikai išsiaiškino, kad šiuos kenkėjus galima įveikti tiesiog sunaikinus jų natūralią aplinką.

Tai, kaip kosmetinių procedūrų teikiamą papildomą bonusą, savo reklamoje panaudojo bendrovės, užsiimančios depiliacijos priemonių gamyba. Ekonomistai paskaičiavo, kad pastaruosius kelerius metus depiliacijos prekių rinka pastoviai auga 7-8 procentais kasmet.

Už estetikos skleidimą ir gaktinių utėlių išnykimą veikiausiai dėkoti reikėtų septynioms seserims iš Brazilijos. Jocely, Jonice, Janea, Joyce, Juracy, Jussara ir Judeseia Padilhos savo tėvynėje įprato reguliariai darytis bikinio zonos depiliaciją – o kaip kitaip pasirodyti Brazilijos pliažuose atvirais maudymo kostiumėliais? Devinto dešimtmečio pabaigoje seserys persikėlė į Jungtines Valstijas ir Niujorke atidarė manikiūro saloną „J Sisters“. 1994 metais jos pasiūlė naują paslaugą – depiliaciją vašku. Nuo to laiko ne tik seserys ėmė sparčiai kilti karjeros, bet ir nemažiau sparčiai plito nereikalingų plaukų pašalinimo mada. Dėl šios procedūros per dieną į „J Sisters“ saloną ateidavo iki dviejų šimtų klientų, tarp kurių buvo ir žvaigždžių.

„Moterys pas mus ateina dėl braziliškos depiliacijos, o vyrai – vaško depiliacijos „Sunga“, kurios metu pašalinama iki 90 procentų plaukų intymiose vietose, - pasakoja Jonice Padilha. - Higiena ir komfortas – dvi pagrindinės priežastys, dėl kurių klientai grįžta pas mus vėl ir vėl. Mes net nepagalvojome, kad laukia toks pasisekimas. Juo labiau mes nesitikėjome, kad depiliacija padės kovoti su utėlėmis“.

O štai mokslininkai jau ėmė nerimauti dėl galimo visiško šios rūšies vabzdžių išnykimo. „Rūpinimasis gaktos plaukais sukėlė rimtą pavojų gaktos utėlių populiacijai, - tvirtina medicinos entomologas Ianas F. Burgessas iš bendrovės „Insect Research & Development“ Kembridže. - Dėl depiliacijos gaktinėms utėlėms gresia ekologinė katastrofa“.

Jam antrina seksualinės sveikatos ir ŽIV profilaktikos konsultantė Janet Wilson: „Gaktinių utėlių gyvenamosios terpės naikinimas vis didėja, todėl šiai rūšiai iškilo rimtas pavojus“.

Kiti gi mokslininkai tvirtina, kad depiliacija kelia grėsmę patiems žmonėms ir, galbūt, ne mažesnę nei gaktinės utėlės. Mokslininkas Cooperis Robbinsas iš Sidnėjaus universiteto įsitikinęs, kad plaukų šalinimas gali pažeisti odą ir sunaikinti apsauginį barjerą, o nesterili depiliacija didina infekcijos pavojų. Prieš kelerius metus jauna australietė po apsilankymo brazilišką depiliaciją atliekančiame salone atsidūrė ligoninėje. Jai nustatyta diagnozė skambėjo taip – „ūmi bakterinė infekcija“.

„Kokiu būdu bešalintumėte savo plaukus, išlieka įaugusių plaukų rizika, o tai taip pat vartai infekcijai“, - įspėja C. Robbinsas.