Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi gamtosaugos organizacija „LionAid“ teigia, kad prieš 30 metų visame Afrikos kontinente gyveno per 200 tūkst. liūtų. Dabar jų laukinėje gamtoje likę apie 15 tūkst, o Vakarų ir Centrinėje Afrikoje – tik 645.

25 – iose Afrikos valstybėse liūtai jau išnyko, dešimtyje kitų valstybių žvėrių karaliai yra ant išnykimo ribos.

„Liūtų populiacija mažėja katastrofišku greičiu, Ypač Vakarų Afrikoje. Liūtai ilgai buvo apleisti, jiems nebuvo kuriamos apsaugos programos“, - sako „LionAid“ bendradarbis dr. Pieteris Katas.

Pagrindinėmis liūtų nykimo Vakarų Afrikoje priežastimis įvardijamas skurdas, politinio suinteresuotumo gamtos apsauga nebuvimas bei neišvystyta gamtinio turizmo infrastruktūra.

„Taip jau atsitiko, kad daugiau dėmesio gamtos apsaugai buvo skiriama Rytų Afrikai. Dabar Nigerijoje liko tik 34 liūtai. Kaip biologas galiu pasakyti, kad ten jie jau išnykę. Tiek individų nebeužteks jiems atsistatyti“, - teigia P. Katas.

Duke universiteto (JAV) palydovinių nuotraukų tyrimai rodo, kad ¾ savanų – pagrindinės liūtų buveinės – Nigerijoje išnyko. Jas „užgrobė“ dykumėjimo procesas arba žmonės: masiškai plečiamos gyvenvietės ir kuriami ūkiai.

Tarp kitų grėsmių liūtams įvardijamas ir medžioklės klausimas. JAV yra pagrindinė trofėjinių liūtų importuotoja pasaulyje, bet nei viena Afrikos liūtų rūšis nėra įtraukta į apsaugos sąrašus, tuo tarpu azijinis liūtas pripažintas saugomu visame pasaulyje ir draudžiame prekiauti bet kokiomis jų dalimis.

Aplinkos apsaugos organizacijos siekia įtraukti liūtus į tarptautinius apsaugos sąrašus, uždrausti jų medžioklę, bet susilaukia daug pasipriešinimo iš turistinės medžioklės sektoriaus. Neretai liūtus nušauna ir ūkininkai, nes šie kėsinasi į jų galvijus.

Liūtų populiacija Afrikoje: tamsiai raudona: išnykę, šviesiai raudona: ant išnykimo ribos, žalia: egzistuoja didesniais skaičiais