12
Kitas

2012 metų apžvalga: įspūdingiausios naujos rūšys (II)


Riestanosė beždžionė
(Rhinopithecus strykeri, nuotr. viršuje) iš Mianmaro (buvusios Birmos). Ši beždžionė čiaudi, kai lyja.

Nuo 2000 m. per metus mokslininkai vidutiniškai nustato apie 36 naujas žinduolių rūšis. Todėl niekeno nestebino, kai nauja primatų rūšis papuolė į mokslininkų akiratį tuo metu, kai jie vykdė apklausą kalnuotoje teritorijoje Mianmare. Užfiksuota nauja beždžionių rūšis dėmesį patraukė savo išvaizda. Riestanosė beždžionė pirmą kartą pastebėta Mianmare, ji atsidūrusi ant išnykimo ribos. Ši beždžionė išsiskiria savo juodu kailiu ir balta barzdele. Jos ypatingas bruožas - gyvūnas ima čiaudėti, kai pradeda lyti. Lietaus metu ji stengiasi išvengti savo nosies tiesioginio sąlyčio su vandens srove, galvą slėpdama savo keliuose. Mokslininkai, atlikę vietos gyventojų ir medžiotojų apklausas, išsiaiškino ir kitą įdomų faktą – šias beždžiones lengva pastebėti ir užfiksuoti būtent lietaus metu dėl iš medžių sklindančio čiaudulio.

„Dėžutėje“ gyvenanti medūza. Ją pamatę žmonės instinktyviai sako „Oh Boy“. Dėl šios žmonių reakcijos mokslininkai šią rūšį pavadino „Tamoya ohboya“.

Medūza / Tarptautinio rūšių tyrinėjimo instituto nuotr.

Ši medūza atrodo neįtikėtinai gražiai, tačiau yra nuodinga. Iki mokslininkai ją oficialiai aprašė naujų rūšių kataloguose, ji buvo karts nuo karto žmonių pastebima dar nuo 2001 m. Kai buvo renkamas šios medūzos pavadinimas, pasiūlymus galėjo siųsti visi norintys. Geriausiu išrinktas biologijos mokytojos Lisa Peck pasiūlymas medūzą vadinti „Oh Boy“ dėl nardytojų, mokslininkų ir net gydytojų, kuriems tenka susidurti su nuo šios medūzos nukentėjusiais pacientais, pirmosios reakcijos.

Apvaliosios kirmėlės (Halicephalobus mephisto). Šie gyviai gyvena giliausiose aukso kasyklose ir gali pakelti žemesnę temperatūrą ir slėgį negu ji yra planetos paviršiuje.

Apvalioji kirmėlė / Tarptautinio rūšių tyrinėjimo instituto nuotr.

Apvaliosios kirmėlės yra 0,5 mm ilgio ir laikomos giliausiai žemėje gyvenančiais daugialąsčiais organizmais. Šios kirmėlės užfiksuotos 1,3 km gilyje Pietų Afrikos aukso kasyklose. Jos gali išgyventi didelį požeminį spaudimą ir aukštą temperatūrą (37º C / 98.6 º F). Vandens, kuriame šios kirmėlės gyvena, tyrimai parodė, kad šie gyviai pastaruosius 4000-6000 metų neturėjo kontakto su žemės atmosfera. Šis atradimas svarbus tuo, kad sudaro prielaidas atrasti ir daugiau panašiomis sąlygomis gyvenančių planetos rūšių.

Pirmoji naktį žydinti orchidėja(Bulbophyllum nocturnum), auganti pirmykščių atogrąžų miškuose.

Mokslininkai teigia, jog tai vienintelė atrasta naktį žydinti orchidėja. Karališkųjų Didžiosios Britanijos sodų nuotr.

Šios rūšies atradimas svarbus tuo, kad tai pirmoji naktį žydinti orchidėja tarp daugiau kaip 25 tūkst. orchidėjų rūšių. Atrasta nauja orchidėja yra gana nedidelė ir sužydi apie 21 val., tačiau žiedas užsidaro kitos dienos rytą. Jos žydėjimas tetrunka 12 val.

Vapsva (Kollasmosoma sentum), atakuojanti dykumų skruzdėles tam, kad per mažiau kaip 0,5 sekundės jose padėtų savo kiaušinius.

Vapsva / Tarptautinio rūšių tyrinėjimo instituto nuotr.

Ši nauja rūšis tam, kad atakuotų auką, pakyla vos vieną centimetrą nuo žemės. Šios vapsvos, aptikusios dykumos skruzdes, atakuoja jas kaip lėktuvnešiai -bombarduotojai ir patalpina savo kiaušinėlius skruzdėse, šioms net nesupratus, kas nutiko. Apvaisinimo procesas trunka mažiau nei sekundę ir paverčia skruzdes vapsvų lervų nešiotojomis.

12
Kitas

2012 metų apžvalga: įspūdingiausios naujos rūšys (II)