Tikrai nekasdienis įvykis biologijos pasaulyje – mokslininkai paskelbė, kad atrado naują liūtų rūšį. DNR tyrimai atskleidė, kad viename Etiopijos regione gyvenantys liūtai kitokius karčius turi ne dėl aplinkos sąlygų – genetiškai jie tiesiog yra kita rūšis, rašo newscientist.com.

Biologai anksčiau manė, kad ilgus, vešlius, tamsius karčius turintys liūtai Etiopijoje yra niekuo neypatingas skirtumas priskiriamas aplinkos poveikiui. Šalies sostinės zoologijos sode atlikus DNR tyrimus paaiškėjo, kad vietiniai jų liūtai turi kitokią DNR seką ir daug metų gyveno visiškai izoliuoti nuo savo giminaičių Afrikoje ir Azijoje.

DNR mėginiai buvo paimti iš 15 liūtų (8 patinai ir 7 patelės). Visi jie buvo gimę jau nelaisvėje ir yra 1948 m. sugautų liūtų palikuonys. Kitaip sakant, liūtai neturėjo santykių su liūtais iš kitų regionų. Prieš pusšimtį metų Etiopijoje dar gyveno tūkstančiai liūtų, dabar skaičiuojama, kad jų liko ne daugiau nei keli šimtai.

Mokslininkus stebina tai, kad vienintelė išskirtinė išorinė gyvūnų savybė – tik jų karčiai. Jau kilo debatai ar tokio skirtumo pakanka apibūdinti liūtus, kaip kitą rūšį. Paprastai jei gyvūnai skiriasi nežymiais fiziologiniais skirtumais tuomet jie atskiriami įvardinant skirtingus porūšius, bet Abu Dabio liūtų DNR nuo kitų skiriasi daug labiau nei kitų gyvūnų porūšiai.

Šiuo metu organizuojamos ekspedicijos į laukinę gamtą, kad būtų surasta daugiau tokių liūtų ir būtų paimti jų DNR mėginiai. Dėl karčių skirtumų atpažinti liūtus išoriškai labai sunku net ir specialistams, todėl nežinoma kiek jų gali būti laisvėje.

Etiopijos gamtosaugininkai tikisi, kad pavyks kuo greičiau įrodyti, kad jų šalyje gyvena atskira liūtų rūšis. Tai reikštų, kad jų populiacija bus labai maža, todėl gyvūnai iš karto gaus itin saugomų statusą ir galės pretenduoti į paramą skirtą tokiems gyvūnams saugoti ir veisti.

Vaizdo įrašas iš Adis Abebos zoologijos sodo: