Varliagyviai yra itin neatsparūs organizmai aplinkos poveikiams. Jų lengva nepastebėti keliuose važiuojant automobiliu, ar keliaujant pėsčiomis miške. Siekiant juos nuo to apsaugoti kai kuriose Lietuvos vietose išdygo ženklai, įspėjantys apie migruojančius šiuos gyvius.

GRYNAS.lt skaitytojas Paulius pasidalijo nuotrauka, kurioje jis užfiksavo šį neįprastą kelio ženklą.

Tokie ženklai, anot Lietuvos gamtos fondo projektų vadovės Dalios Bastytės, įrengti tose vietose, kur vyksta intensyvi varliagyvių migracija. Ji intensyviausia būna pavasarį, paskui rudenį. Varliagyviai migruoja arba iš savo žiemaviečių į kūdras, arba iš vienos kūdros į kitą.

„Daugumoje Europos šalių tie ženklai yra patvirtinti kaip oficialūs kelio ženklai, Lietuvoje jie nėra patvirtinti, bet vis tiek pavienių saugomų teritorijų iniciatyva yra statomi“, - sakė specialistė.

Anot jos, kiek tokių ženklų iš viso Lietuvoje yra pastatyta, sunku pasakyti, tačiau aišku viena – jie tikrai nestovi visuose saugomuose parkuose: „Teko matyti tokius ženklus Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose, bet gali būti ir daugiau kur“.

Varlės, anot specialistės, po nedidelių šalčių Lietuvoje jau turėtų būti sumigusios: „Varliagyviai yra šaltakraujai gyvūnai. Jų temperatūra tokia, kaip ir aplinkos. Jeigu jau būna minusas, gyvūnas turi būti kažkur nuo jo pasislėpęs“.

D. Bastytė taip pat neslėpė, kad varliagyviai yra itin neatsparūs aplinkos poveikiams, o tai reiškia, kad „kuo labiau žmonija vystosi, tuo mažiau varliagyvių lieka mūsų aplinkoje“. Vis dėlto žmonės tampa vis labiau sąmoningi ir dėl to imasi iniciatyvų, kaip šiuos gyvus apsaugoti.