„Tai yra pati šviežiausia žinia – Kinijoje, Mongolijoje perintis retas paukštis palšoji medšarkė, nė karto iki šiol neregėta Lietuvoje, antradienį pakliuvo į mano akiratį. Ji striksėjo Kopgalio krūme, negalėjau supainioti šio sparnuočio su spalvingąja, Lietuvoje gyvenančia paprasta medšarke. Pastarosios nugara yra ruda, o uodega – juoda. O ši buvo palšai smėlinės spalvos, uodega – švelniai ruda, kaip lakštingalų. Tai yra nauja paukščių rūšis, iš viso 380-oji iš visų mūsų krašte aptiktų“,- GRYNAS.lt trečiadienį pasakojo klaipėdietis, Jūrų muziejaus darbuotojas Saulius Karalius.

Jis ir ornitologai profesionalai Vytautas Jusys bei Liutauras Raudonikis šiomis dienomis baigia rengti naują Lietuvos paukščių pažinimo vadovą, kurį iliustravo 379 Lietuvoje stebėtų paukščių rūšių nuotraukomis. Dabar į leidyklą redaktoriai skubiai siuntė naujausios, 380-osios, iki šiol krašte nematytos rūšies, palšosios medšarkės, nuotraukas ir aprašymą, kad žinios būtų kuo išsamesnės.

Beveik prieš dešimtmetį išleistame ornitologo Petro Kurlavičiaus paukščių pažinimo vadove buvo pateiktos žinios apie 343 iki 2003-iųjų Lietuvoje ir jos teritoriniuose Baltijos jūros vandenyse pastebėtas paukščių rūšis. Dabar jų - jau 380.

Pasak S.Karaliaus, toks sparnuočių rūšių gausėjimas Lietuvoje liudija apie dažniau užklystančius Pietų kraštų paukščius, dažniausiai – jauniklius. „Nesubrendusių individų lokaciniai mechanizmai dar būna menkai išsvystę, tad migracijos metu paklysta. Paklydėlė yra ir palšoji medšarkė, jų jau anksčiau stebėta Suomijoje, Švedijoje, Estijoje, o dabar – ir Kuršių nerijoje“,- pasakoja S.Karalius.

Nuo 2006 metų nėręs į sparnuočių pažinimo gelmes ir skiriantis itin daug laiko jų stebėjimui gamtoje, dažniausiai – Kuršių nerijoje, zoologas S.Karalius iki šiol yra aptikęs penkias naujas jų rūšis. Ornitologų draugijos ornifaunistinė komisija visus jo pranešimus ištyrė ir patvirtino.

Iki S.Karaliaus Lietuvoje niekas nebuvo pastebėjęs skeltauodegio kiro(2007m.), laibasnapio kiro(2008m.), mažosios tošinukės(2008m.) ir mėlynuodegės(2008m.). Dabar nuginčyti žinią apie palšosios medšarkės pasirodymą Kopgalyje neįmanoma – paukštelį S.Karalius, sulaukęs išlendantį iš krūmo, nufotografavo įvairiais rakursais.

Ornitologams profesionalams ir mėgėjams šiemet taip pat yra pavykę užfiksuoti ir naujas retų Pietų kraštų paukščių perimvietes Lietuvoje. Pasak gamtininkų, aptiktos europinės juodgalvės kiauliukės, kojūko, eurazinės cyplės lizdavietės liudija didėjančią mūsų krašto gyvosios gamtos įvairovę.

Apie Lietuvoje likusius žiemoti ar vėluojančius traukti į Pietus ar nuklystančius nuo migracijos takų paukščius mėgėjai ir profesionalai galės pasidalinti žiniomis ir pastebėjimais poryt, spalio 19-ąją.

Lietuvos ornitologų draugija kviečia į rudens renginį Kintų (Šilutės r.) karpyno „Žvejų užeigoje“ ir viešbutyje „Pelikanas“ ant Minijos kranto (o ne Šilutėje „Deims“ viešbutyje, kaip anksčiau skelbta).

Čia dvi dienas truks tradicinis paukščių stebėtojų ralis „Kuršių marios 2012“. Varžybose ketina dalyvauti apie 20 komandų, kurios rungtyniaus, kuri daugiau paukščių rūšių aptiks pamaryje.