Krioklys, tai upės ruožas, kuriame vanduo krenta didesniu negu 45 % nuolydžiu. Dažniausiai skirtas apibūdinti natūraliam objektui, bet kriokliai gali būti ir dirbtiniai. Natūralūs kriokliai susidaro ten, kur upės vanduo krinta nuo erozijai atsparesnių uolienų į upės ruožą, tekantį per erozijai mažiau atsparias uolienas. Pristatome 10 aukščiausių pasaulio krioklių.

10 ) Browno krioklys, Naujoji Zelandija

Browno krioklys, Naujoji Zelandija

Didžiausių pasaulio krioklių dešimtuko paskutinėje vietoje įsitaisiusį Browno (Brauno) krioklį smalsuoliai ras Naujosios Zelandijos pietuose, greta Nepatikimojo fiordo palei Fjordlando nacionalinio parko pakrantę. Nuo krioklio iki artimiausio kelio ar miesto – šimtai kilometrų.
Be to, pati krioklio struktūra taip pat kliudo jį gerai apžiūrėti. Prasideda jis 619 metrų aukštyje, tuomet krintantis vanduo keliauja net keliomis pakopomis žemyn, kol galiausia nugarma į gilų, brūzgynais apaugusį tarpeklį. Žemesnioji krioklio kaskadų dalis vinguriuoja per tankią augmeniją, todėl jį pamatyti – tikras iššūkis.

9) Jameso Bruce kriokliai, Kanada

Jameso Bruce kriokliai, Kanada

Žmonės, norintys savo akimis pamatyti devintąjį pagal aukštį pasaulio krioklį, turėtų labai sukoncentruoti savo dėmesį. Britų Kolumbijoje, šalia Princesės Louisos fjordo esantis krioklys gali būti lengvai užgožtas kitų netoliese esančių, tačiau ne tokių įspūdingų krioklių.
Krioklį maitina tirpstantis ledas, todėl jis labiau primena intensyviai banguojančią baltai putojančio vandens juostą, o ne griausmingai žemyn krintančią vandens sieną. Jameso Bruce kriokliu vanduo žemyn skuba iš 840 metrų aukščio. Žvilgsniu apglėbti visą įspūdingą šio krioklio grožį pavyktų sunkiai, tačiau iš arčiau šį gamtos stebuklą apžiūrėti galima priplaukus laivu. Geresnį vaizdą užtikrintų ir pasilaipiojimas greta esančiomis olomis.

8) Pu'uka'oku krioklys, JAV

Pu'uka'oku – aštuntasis pagal aukštį krioklys pasaulyje, kurį galima rasti palei grublėtą Moloka‘i salos pakrantę Havajuose. Šis plonytė vandens juosta skuba nuo salos šiaurės rytinėje pakrantėse esančio skardžio – vanduo krinta iš 840 metrų aukščio. Smalsuoliai šį krioklį geriausiai galėtų apžiūrėti iš paukščio skrydžio ar priartėję laivu. Patartina pagalbos kreiptis į patyrusius gidus – tik jie geriausiai žino, kur krioklio vagos jau giliai įsirėžusios į vulkaninės kilmės paviršių, o kur jos dar tik pradėjo šį nelengvą darbą.

Moloka'i pakrantė garsėja atšiauriomis klimato sąlygomis, kartais padedančioms patirti nepamirštamų įspūdžių. Galingi vėjai krioklio vandenį neretai paverčia gaivia dulksna ar netgi leidžia vandeniui tiesiogine to žodžio prasme pasikinkyti vėją. Ši įstabų gamtos fenomeną mačiusieji teigia nieko panašaus dar nėra regėję.

7) Balaifossen krioklys, Norvegija

Balaifossen krioklys, Norvegija

Balaifossen (Balaifoseno) gyvenimas itin susijęs su metų laikų kaita. Šis 765 metrų aukščio krioklys yra netoliese Oslo fjordo, Norvegijos pietuose. Šiltesniais metų mėnesiais krioklys virsta vos pastebima vandens srovele. Pabandykite šį krioklį aplankyti liepą ir jums gali tekti „grožėtis“ tik akmenuota išdžiūvusia vaga.

Natūralūs šio krioklio pokyčiai susiję su jį maitinančiu šaltiniu. Krioklį maitina tirpstantis sniegas nuo aukščiau regione esančių kalnų. Taigi krioklio tėkmės intensyvumas labai priklauso nuo metų laiko ir nuolat kinta. Jeigu metai pasitaiko šiltesni nei įprastai, krioklys akivaizdžiai sumažėja. Nors šiuo metu šis krioklys ir tituluojamas vienu iš didžiausių Europoje, dėl klimato atšilimo situacija gali kardinaliai pasikeisti.

6) Vinnufossen krioklys, Norvegija

Vinnufossen krioklys, Norvegija

Daugiau nei 865 metrų aukščio Vinnufossen (Vinufoseno) krioklys įvardijamas kaip didžiausias toks gamtos stebuklas visoje Europoje. Be to, jis laikomas ir vienu iš pačių dramatiškiausių. Šis ledynais mintantis krioklys – vienas iš daugelio, esančių šalia Siundaleno. Visi šie kriokliai gana statūs ir unikalūs, tačiau Vinnufossen išskirtinumas slypi jo kelyje.

Vinnufossen iš pradžių krinta iš 179 metrų aukščio – tai vienas iš didžiausių ištisinio kritimo aukščių pasaulyje. Toliau krioklys pasidalija į kelias dalis, kurios toliau vėl susijungia į vieną tėkmę. Prieš pasiekdamas kelionės tikslą, krioklys pasiekia net 152,4 metrų plotį.

5) Yumbilla krioklys, Peru

Yumbilla krioklys, Peru

Neseniai atrastas pakopinis Yumbilla krioklys su keturiomis krintančio vandens pakopomis yra atokiame Peru Amazonės regiono šiauriniame kampelyje. Nors šiuo metu pagal aukštį šiame sąraše jis užima garbingą penktąją vietą, dėl tikrojo krioklio aukščio specialistai nesutaria.
Peru Nacionalinis geografijos institutas (ING) nurodo 895,4 m aukštį, o kiti šaltiniai - kiek mažesnį, 870 m aukštį. Kaip ir kiti kriokliai, šis taip pat tiesiogiai veikiamas klimato sąlygų. Lietinguoju sezonu jis praplatėja, sausesniu – susiaurėja.

4) Olo'upena krioklys, JAV

Ketvirtas pasaulyje pagal aukštį krioklys - Olo'upena, esantis gana izoliuotoje Havajų Moloka‘i salos šiaurinėje pakrantėje. Iš visų pusių didžiulių kalnų supamas krioklys nėra labai sraunus –juo nubėgančio vandens tūris yra labai mažas. Tačiau sraunumo stoką krioklys kompensuoja milžinišku aukščiu. 900 m aukščio krioklys yra kur kas aukštesnis už visus kitus JAV krioklius.

Pamatyti jį iš arčiau galima tik atskridus sraigtasparniu ar priplaukus laivu. Geriausias laikas pasigrožėti šiuo gamtos stebuklu yra lietingasis sezonas (prasidedantis lapkritį ir besibaigiantis kovą).

3) Trijų seserų krioklys (Cataratas las Tres Hermanas)

Trijų seserų krioklys (Cataratas las Tres Hermanas)

Trečiasis pagal aukštį krioklys pasaulyje – Trijų seserų krioklys – yra atokiame Peru Ajakučo regione. Šio krioklio aukštis – net 914 metrų. Tokį pavadinimą jis gavo dėl jį sudarančių trijų pakopų. Dvi aukštesnės pakopos yra matomos iš oro, o vanduo krenta į vandens telkinį, iš kurio išbėga trečia vandens pakopa, skubanti į žemiau esančią upę. Krioklys yra beveik visiškai apsuptas miškų, o medžiai aplink Trijų seserų krioklį siekia 30 metrų aukštį.

Apžiūrėti šį krioklį galima tik iš paukščio skrydžio. Nors prie jo priartėti ir galima, aukšti medžiai nepalieka vilties pamatyti tikrąjį jo grožį.

2) Tugela krioklys, Pietų Afrikos Respublika

Tugela krioklys, Pietų Afrikos Respublika

Penkių pakopų Tugela krioklys yra Pietų Afrikos Respublikos Kvazulu Natalio regione. Jo aukštis – 948 metrai. Ilgiausios nenutrūkstančio vandens kritimo pakopos aukštis siekia 411 metrų.

Tugela krioklys prasideda amfiteatrą primenančio Šaltinio kalno viršūnėje. Tugela - ganėtinai siauras krioklys, jo plotis vos 15 metrų, per sekundę juo nubėga 1,41 kubinio metro vandens.

Prie šio krioklio patekti žymiai lengviau nei prie kitų, esančių šiame sąraše. Tai puikiai visame pasaulyje žinomas turistų traukos taškas, netoliese esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje netgi prekiaujama suvenyrais.

1) Anchelio krioklys, Venesuela (nuotr. viršuje)

Anchelio krioklys, esantis Venesuelos Bolivaro provincijoje, ne tik pelnytai vadinamas aukščiausiu kriokliu visame pasaulyje (jo aukštis – 979 metrai). Būtent šiam kriokliui priklauso ir aukščiausios nenutrūkstamo vandens kritimo pakopos rekordas.

Po nedidelio, maždaug 30 metrų, kritimo nuo krioklio viršaus, vanduo vėliau krenta dar 820 metrus nuo Auyan-Tepui plokščiakalnio (vietinių dar vadinamo Velnio kalnu).

Anchelio krioklį netikėtai 1933 metais aptiko pilotas iš Amerikos Jimmie Angelis. Tuo metu minčių apie aukščiausio pasaulyje krioklio atradimą amerikiečio galvoje tikrai nebuvo – jis tiesiog keliavo po Venesuelą, ieškodamas garsiųjų aukso rudos kasyklų ir praskrido tiesiai virš šio įstabiojo krioklio.