Vokietijos sostinėje esantis zoologijos sodas „Hauptstadt Zoo“ – pagal rūšių įvairovę turtingiausia pasaulyje gyvūnų oazė. Didžiuosius žinduolius ir laukinius plėšrūnus nuo žmonių čia teskiria neaukštos tvorelės, žolynai, gyvatvorės, vandens užtvaros ir betono bei stiklo atitvarai. Patekti galima net į kai kurių paukščių narvus, taip pat ten, kur dalis gyvūnų ir skrajūnų nakvoja.

Sostinės zoologijos sodas dabar apjungtas iš trijų padalinių: kadaise pakraštyje, o dabar miesto vakarinėje dalyje, apsuptas prekybos centrų, nuo 1844 m. veikiantis (tuomet pirmasis Vokietijoje ir 9-asis Europoje) Zoologijos sodas „Zoo Berlin“ ir 99-rių metų sukaktį šį rugpjūtį minintis Akvariumas „Zoo-Aquarium Berlin“ bei buvusioje rytinėje sostinės dalyje 1951 m. įkurtas Gyvūnijos parkas „Tierpark Berlin-Friedrichsfelde“.

Kartu su Europos nykstančių rūšių veisimo programa (European Endangered Species Programme, EEP) ir Pasauliniu laukinės gamtos fondu (World Wide Fund for Nature, WWF) Berlyno zoologijos sodas prisideda prie nykstančių rūšių išsaugojimo Madagaskare, okapijų (dar vadinamų trumpakaklėmis žirafomis) Afrikoje, bambukų miškų Kinijoje bei plonauodegių žiurkių gelbėjimo Filipinuose.

Zoologijos sodo augintiniai birželį atvedė 122 jauniklius, liepą – 123. Gyvūnijos parke birželį susilaukta 65, liepą kiek mažiau – atitinkamai 49.

Pasivaikščiojimas po zoologijos sodą

Vasarą gyventojai ir miesto svečiai čia plūsta nuo pat ryto. Daliai metų abonementą įsigijusių vietinių ar nusipirkusiems bilietą internetu laukti prie kasų nereikia. Likusieji prie vartų ima buriuotis dar prieš 9 valandą, kuomet zoologijos sodas atidaromas.

Zoologijos sode nosį „riečia“ tik žolės ir šviežio šieno kvapas, kadangi jau prieš atidarymą „tikrųjų gyventojų“ patalpos ir lauko voljerai išvalomi. Pirmieji sodo svečiai regi pro šalį priekabomis darbuotojų gyvūnams vežamą ėdalą.

2011 metais Zoologijos sode kartu su Akvariumu apsilankė 2 944 165, Gyvūnijos parke – 1 053 222 svečių iš viso pasaulio.

Dalies gyvūnų aptvarai čia primena savitą architektūros „stebuklą“. Šios idėjos autorius – 1869 metais pradėjęs dirbti direktorius profesionalas Heinrichas Bodinusas. Egzotiško stiliaus gyvūnų „namai“ buvo nusižiūrėti iš Antverpeno zoologijos sodo. Nors beveik visi gyvūnai jau lauke, tačiau yra gerai užsimaskavę jiems sukurtoje erdvėje. Dramblius, žirafas „atskirsi“ be vargo, o štai kalnų ožio teks paieškoti. Tik gerai paspoksojęs ir suradęs vieną, pastebėsi pavėsyje susirangiusį ir antrą. Šiame zoologijos sode taip pat išvysite ruonių, žirafų, raganosių, pingvinų ir net didžiąją pandą.

Užsukime ten, kur gyvūnai nakvoja. Paukščiai jau beveik visi prabudę ir išlindę į viešumą. „Pelėdžiauja“ tik vienas kitas. Čia užsukusiems lankytojams siūloma palyginti ir sparnuotųjų kiaušinius.

Vidiniai plėšriųjų kačių aptvarai jau tušti – beveik visos lauko narvuose arba šalimais įkurtose oazėse. Vienas tigras prabudo tik kelios valandos po zoologijos sodo atidarymo. Kiek paragintas darbuotojos, jis gerai pažiovavo, pasirąžė, ir iškeliavo į jam skirtą erdvę.

Baltųjų vilkų banda „dainas“ ėmė traukti nuo pat ryto ir prikaustė lankytojų dėmesį leisdama pasiklausyti rytinio „karinio maršo“. Baltosios ir juodosios meškos svečių prie savo aptvarų taip pat nestokojo – viliojo jų linksėjimas ir mėgavimasis ledais.

Jaunikliams ir mažyliams

Gyvūnų jaunikliams šiame sode skirti atskiri plotai. Dalis jų gyvena labiau aptverti nei suaugę tėvynainiai, nes jiems ir vietos mažiau reikia.

Vaikai čia taip pat nepamiršti – moksleiviams nuo pirmos iki 13-os klasės (Vokietijoje mokykloje mokomasi 13 metų, - red. past.) taikomos atskiros švietimo programos, veikia Jaunųjų zoologų universitetas. Tėvai gali atsikvėpti, nes vaikai čia užsiėmę – yra žaidimų aikštelė, kurioje mažieji gali pasikarstyti, pašokinėti ir pasisupti. Šalimais pūpso ir jiems skirtas milžiniškas kiaušinis. Ir sode, ir parke galima atsipūsti ne tik prisėdus ant suolelio ar pievos, bet ir visuose padaliniuose esančiose kavinėse ar atsigaivinti gėrimais iš automatų, apsilankyti suvenyrų parduotuvėje.

Lankstinuke taip pat skelbiama, kad linksmiausia vaikams pramoga – vežimukas ir traukinukas, riedantys ir po sodą, ir po parką. Norintys švęsti vestuves, vaikų gimtadienius, šeimos šventes ar įmonės darbuotojų susibūrimus taip pat laukiami.

Gyvūnijos parke ir akvariume

Prie pat Zoologijos sodo istoriniame trijų aukštų pastate įsikūręs Akvariumas yra vienas moderniausių ir rūšių įvairove išsiskiriančių pasaulyje. Lankytojus čia pasitinka rifai, įvairiausių rūšių medūzos, Madagaskaro naktinis ryklys, Jaučiasnukės rajos ir visa krokodilų salė. Taip pat galėsite pamatyti gyvačių, driežų, vėžlių terariumus, didįjį tuatarų terariumą, 42 rūšis uodeguotųjų ir beuodegių varliagyvių ir didžiulę vabzdžių karalystę. Nebijantys ne tik tamsos, bet ir gyvio, kurį galėtų paliesti, kviečiami užsukti į Naktimis aktyvių gyvūnų namus.

Gyvūnijos parkas kitoje miesto pusėje išsiskiria ne tik retais egzotiškais gyvūnais, bet ir didžiuliais kraštovaizdžio plotais kanopiniams, vandens oazėmis žąsims, flamingams. Zoologo Alfredo Brehmo namuose (Alfred-Brehm-Haus) prieglobstį rado didžiosios laukinės katės, tropikų paukščiai, „Storaodžių namuose“ (Dickhäuterhaus) gyvena drambliai, šarvuotieji raganosiai ir jūrinės sirenos, kituose – Afrikos primatai ir kolibriai su krokodilais.

Nelietuviška tvarka

Tik nepamirškite, kad vokiečiai šiukšles rūšiuoja labiau ir atsakingiau už mus. To galėsite pamokyti ir savo vaikus, o gal ir patys sulauksite priekaištų. Vieni šiukšlių konteineriai skirti mesti tarą – plastiką, butelius, skardines ir popierių, kiti maisto atliekoms – graužtukams ar bananų žievėms ir pan.

Ėdalą gyvūnai gauna taip pat pagal iš anksto numatytą grafiką. „Gyvūnai – ne mašinos. Ne laiku paduotas ėdalas gali turėti neigiamos įtakos tolimesniems šėrimo pokyčiams“... „Prašome gyvūnų nešerti, mes už jus tai padarysime“, - skelbiama interneto puslapyje, kuriame taip pat pridedamas šėrimo tvarkaraštis.

Kainų palyginimas

Kaina atsižvelgiant į euro kursą yra gana didoka – už vienkartinį įėjimą 13 eurų suaugusiam, 6,50 vaikams, tačiau užsukti tikrai verta. Juk pamatysite tai, ko dar nesate regėję. Tiek pat kainuotų patekti ir į Akvariumą. Bendras jiems bilietas atsieis atitinkamai 20 / 10 eurų. Bilietas tik į Gyvūnijos parką – atitinkamai 12 / 6 eurai.

Laukiami visada

Berlyno sodo padaliniai veikia 365 dienas per metus – nesvarbu kokia šventė užkluptų – Kūčios ar Naujieji. Pageidaujančios grupės visada gali užsisakyti atskirą ekskursiją.

05.26–10.14 Zoologijos sodas dirba 9–19 val. Kitų metų laiku – iki 17–17.30 val.

03.25–09.09 Gyvūnijos parkas dirba 9–19 val. Kitu metų laiku – iki 17–18 val.

Akvariumas visais metų laikais dirba 9–18 val., tik 12.24 duris užveria 14 val.

2011 m. gruodžio 31 dieną Zoologijos sode ir Gyvūnų parke augo individų:

Zoo BerlinTeerpark Berlin
Žinduoliai10631436
Paukščiai19442281
Ropliai384577
Varliagyviai94157
Žuvys55931187
Bestuburiai78022091
Iš viso177277629

2011 metais Zoologijos sode kartu su Akvariumu apsilankė 2 944 165, Gyvūnijos parke – 1 053 222 svečių iš viso pasaulio.