GRYNAS.lt jau skelbė, kad tokio reginio, koks Lietuvoje buvo matomas ankstų birželio 6-tosios rytą, nepamatysime ateinančius 105-erius metus. Tuo metu antroji saulės sistemos planeta Venera praskriejo tarp Žemės ir Saulės, o iš mūsų planetos atrodė, tarsi ji ridentųsi Saulės paviršiumi – toks reiškinys vadinamas Veneros tranzitu.

Tranzitas prasidėjo apie 1 valandą 5 minutės Lietuvos laiku, tačiau buvo matomas maždaug nuo 3 val. 50 min (saulei pakilus virš horizonto) iki 7 val. 50 min. ryto.

GRYNAS.lt skaitytojams pavyko įamžinti šimtmečio reginį. Vilnaus universiteto Medicinos fakulteto studentas Karolis teigia 5 val. 20 min. Vilniaus miesto Šeškinės rajone megėjiška fotoįranga įamžinęs šiuos vaizdus:

Skaitytojas Valdas Portapas dalijasi fotokadrais, darytais ryte, saulei tekant, šalia Klaipėdos. Fotografuota su IR720 filtru:

Skaitytojas Karolis atsiuntė papildomų nuotraukų. Šios nuotraukos Vilniuje buvo užfiksuotos taip pat mėgėjiška kamera apie 7 - 7.45 val. ryte. Nuotraukose matoma, kaip baigiasi Veneros kelionė Saulės fone. Sekantis susitikimas su šia planeta planuojamas po 105 metų.

Skaitytojas Artūras Šinkevičius dalijasi nuotraukomis, darytais 7 - 7.40 val. ryte, Šiauliuose. Vyras fotografavo CANON EOS 600D fotoaparatu pro tamsintą stiklą, vėliau nuotraukas apkarpė ir išdidino kompiuterine programa. Šiaulietis džiaugėsi, kad Veneros tranzito pabaigoje dangus pragiedrėjo ir Šiauliuose buvo galima stebėti šį istorinį įvykį. Artūras juokiasi, kad būdavo kone tradicija, kad kai kas nors įdomaus vyksta danguje, virš Šiaulių visuomet būna apsiniaukę.

Vytis Kapočius ir Romas Davidonis: "skubame pasidalinti su visais savo šio ryto Veneros tranzito stebėjimų nuotraukomis. Anksčiausioji užfiksuota tik Saulei patekėjus 23-tame greitkelio Vilnius - Kaunas kilometre, o vėlesnės - šalia Spaudos rūmų Vilniuje".

Šarūnas Lukoševičius: "Šįryt debesims prasisklaidžius pavyko užfiksuoti Veneros tranzitą. Fotografuota Šeduvoje, Radviliškio r. 7.25 val. tranzitui besibaigiant. Naudojau prie teleskopo montuojamą fotoaparatą. Nuotrauka yra spalvinta naudojant programinę įrangą. Nuotraukoje taip pat matosi Saulės dėmės:

Veneros tranzitas. 2012. Š. Lukoševičiaus nuotr.

Nerijus Meilūnas: "Fotografuota Molėtuose apie 7 val. pro teleskopą SkyWatcher Explorer 130 filtras "Baader AstroSolar safety film", nuotrauka apdorota IrfanView programa. Nuotraukoje taip pat užfiksuotos ir saulės dėmių grupės".

Veneros tranzitas 2012. N.Meilūno nuotr.

GRYNAS.lt dėkoja visiems, pasidalinusiems įspūdingomis nuotraukomis. Jeigu turite daugiau Veneros tranzito nuotraukų, siųskite jas elektroniniu paštu grynas@grynas.lt arba pasidalinkite mūsų FACEBOOK puslapyje!