„Nors kartais gali atrodyti, kad jau viską ištyrinėjome, nuolat sužinome apie naujus stebuklus. Iki šiol mokslininkai yra atradę tik vieną iš penkių pasaulyje gyvenančių rūšių. Dėl to kartais sunku apibrėžti ir planetos biologinės įvairovės nuostolius“, - portalui discovery.com sakė Arizonos universiteto mokslininkas Quentinas Wheeleris. Taip jis pakomentavo neseniai paskelbtas naujas gyvūnų, vabzdžių, augalų ir jūros gyvių rūšis. GRYNAS.lt skuba šiuos padarus pristatyti savo skaitytojams – dauguma jų atrasta 2011 – ųjų pabaigoje.

1. Čiaudanti beždžionė (Rhinopithecus strykeri) taip pavadinta todėl, kad čiaudėja kai užklumpa lietus. Tai pirmoji riestanosių porūšio beždžionė, atrasta Mianmare (Pietryčių Azija).

2. Naktį žydinti orcihidėja (Bulbophyllum nocturnum) – GRYNAS.lt jau rašė apie mokslininkų džiaugsmą atradus vienintelę pasaulyje naktį žydinčią orchidėją. Gėlė suskleidžia žiedą ryte ir gamtininkai kol kas negali pasakyti, kodėl iš 25 tūkstančių orchidėjų rūšių vienintelė ši rūšis taip elgiasi. 

3. Parazitinė vapsva (Kollasmosoma sentum) – skraido pakilusi vos centrimetrą ar du nuo žemės ir ieško savo aukų – skruzdžių. Ši vapsva gyvena visai netoli – Madrido mieste ir jo apylinkėse Ispanijoje. Pastebėjusi auką ši vapsva krenta iš dangaus tarsi bomba ir sugeba padėti savo kiaušinėlš į skruzdę per 1/20 -ąją sekundės dalį. Šį žygį stebėjęs mokslininkas Q. Wheeleris su nuostaba pasakė: „tai natūralios atrankos kūrybiškumo testamentas.“

4. Kempiniuko plačiakelnio grybas (Spongiforma squarepantsii) – atkreipkite dėmesį, jog mylimo animacinio filmuko herojaus vardas buvo užkoduotas ir lotyniškame rūšies pavadinime. Tokį pavadinimą grybas gavo todėl, kad turi kempinės savybių – jis gali būti suspaustas ir netrukus atstatyti savo formą. Grybas kvepia vaisiais ir buvo atrastas Borneo miškuose Malaizijoje.

5. Geltonasis aguonaitis (Meconopsis autumnalis) – šios gražios smulkios gėlės ilgus metus niekas neužfiksavo ir neaprašė tik todėl, kad ji auga aukštai Nepalo kalnuose. Lotyniškame gėlės pavadinime yra minimas rudens sezonas, nes būtent šiuo metu augalas žydi. Gėlė buvo žinoma gerokai anksčiau tik nesuvokta, jog tai nauja rūšis. 

6. „Vaikštantis kaktusas“ - taip juokais mokslininkai vadina atrastą organizmą Diania cactiformis. Jis priklauso jau išnykusiai organizmų šeimai, kuri pasižymėjo kirminus primenančiais kūnais ir daug porų kojų. Gyvio fosilija rasta pietvakarių Kinijoje, manoma, kad toks padaras galėjo būti šiuolaikinių vorų ar netgi vabzdžių protėvis.