Laukuose, pievose pavasarį atsirandančios laikinos balos yra labai patrauklios daugeliui gyvūnų. Jose kiaušinėlius sudeda uodų patelės, nes vanduo čia seklus ir greitai sušylantis, todėl uodų lervutės vystosi itin sparčiai. Tam neprireikia net 2 savaičių. Čia pat galima stebėti ir nemažai kitų vandens bestuburių; daugelį jų vilioja pūvantys augalai ar juose besidauginantys mikroskopiniai gyvūnai – potencialus maistas.

Visi šie gyviai – maistas tilvikams, antims, geltonosioms ir baltosioms kielėms. Šie paukščiai ganyklos lomoje telkšančią balutę susiranda labai greitai. Ypač mėgiamos balos atviruose laukuose, kur atsargūs paukščiai gali matyti besiartinantį pavojų: vištvanagį, sakalą keleivį.

Kūmutė laukų balutėje

Nuo balandžio pradžios prie tokių balučių laikosi šaukštasnapės antys, rudagalvės ir dryžagalvės kryklės, didžiosios antys, griciukai. Visi šie paukščiai yra vietiniai, kur nors netoli bus jų lizdai. Tačiau čia pat stebimi pulkeliai tikučių, gaidukų, laikosi žaliakojai tulikai, tamsieji ir kūdriniai tilvikai. Balose šie paukščiai maitinasi ir ilsisi prieš kelionę į perimvietes, esančias toli šiaurėje. Jie išskrenda balutėms ir pavasario potvynio užlietiems plotams baigiant džiūti.

Tačiau ne visi gyvūnai vidury laukų esančias balutes naudoja tik trumpam poilsiui.

Jose jau kumsi kūmutės – labai gražios, raudonom dėmelėm išmargintais pilvais nedidelės varlytės. Jos labai atsargios ir baikščios, joms negręsia gandras ar nendrinė lingė. Tačiau vargu ar iš tokiose balutėse išnerštų kūmučių ikrų spės išsivystyti buožgalviai ir gyvenimui sausumoje prisitaikę jaunikliai.

Ar gali būti kokios nors šių varlyčių apsaugos priemonės? Ko gero, būtų labai sunku pripildyti šias balutes, nes jos džiūsta sausėjant dirvožemiui. Tačiau yra kita išeitis – laukuose iškasti gilias kūdras, kurios būtų patikima daugelio varliagyvių, taip pat laumžirgių, moliuskų ir kitų bestburių buveinė.