Mokslininkai sunerimę. Pastebėta, kad jau kurį laiką baltieji lokiai plinka ir patiria įvairius odos pažeidimus. Arktyje paslaptinga liga žudo ruonius, o šie yra pagrindinis lokių maisto šaltinis. Aiškinamasi ar liga negalėjo pakenkti ir baltiesiems plėšrūnams, rašo BBC.

Kovo ir balandžio mėnesiais buvo patikrinti 33 lokiai. 9 iš jų buvo netekę dalies kailio ir turėjo įvairių odos pažeidimų. Pastarieji neatsirado nelaimingų atsitikimų metu, o yra aiškus ligos požymis. „Plikimas ir odos ligos nėra kažkas neįprasto, tačiau dar niekad nebuvo pastebėta tokio didelio to masto, per tokį trumpą laiką“, - aiškino JAV Geologijos tarnybos biologas Tony DeGange.

Biologai jau surinko sergančių lokių kraujo ir odos mėginius ir šiuo metu tiria ar jie neturi nieko bendra su paslaptinga ruonių ir jūrų vėplių liga. Ši liga buvo pastebėta 2011 m. vasarą Grenlandijoje. Tuomet nedidelėje teritorijoje buvo rasta 60 negyvų ir 75 leisgyviai ruoniai. Vėliau panašūs pranešimai pasirodė iš visų Arkties regionų: Kanadoje, Rusijoje, Aliaskoje.

Neskaitant visų pastangų, kol kas ligos sukėlėjas neįvardintas.