Šiuo metu laisvėje gyvena mažiau nei 1 tūkst. 600 pandų, o JAV mokslininkų atliktas tyrimas nustatė, kad dėl klimato kaitos per ateinančius 70 metų daugiau nei pusė pandų buveinių gali išnykti, skelbia "foxnews.com".

Norėdami apsaugoti šiuos gyvūnus, zoologai siekia išsiaiškinti, kaip būtų galima pagerinti pandų gyvenimą nelaisvėje.

Mokslininkai, atlikę dar vieną tyrimą, išsiaiškino, kad pandų patinai, priešingai nei patelės, gali poruotis daugiau nei šešis mėnesius per metus. Tuo tarpu patelės pasiruošusios poravimuisi yra tik 24-72 valandas per metus.

"Kuo daugiau mes sužinome, tuo geriau suprasime šiuos gyvūnus ir galėsime pagerinti jų apsaugą", - sakė tyrimus atliekanti vyriausioji veterinarė Kuper Aitken-Palmer (Copper Aitken-Palmer) iš JAV Virdžinijos valstijoje esančio Smitsono biologijos instituto.

K. Aitken-Palmer su kolegomis tyrinėjo pandų patinus daugiau nei trejus metus Kinijoje esančiame Čengdu didžiųjų pandų veisimo centre.

Didžiausias pavojus, su kuriuo susiduria šie gyvūnai, yra tinkamų teritorijų mažėjimas dėl klimato kaitos ir žmogaus brovimosi į jų natūralią aplinką, sako mokslininkai.

Anksčiau pandos galėjo laisvai gyventi beveik visoje Pietryčių Kinijoje, Šiaurės Mianmare ir Šiaurės Vietname, dabar šių gyvūnų gyvenamoji teritorija sumažėjo iki šešių kalnų masyvų tarp Sičuano lygumos ir Tibeto plokščiakalnio.

Pandų natūralios aplinkos bus vis mažiau. Prognozuojama, kad iki 2080-ųjų šie gyvūnai neteks 60 proc. savo buveinių, teigiama žurnale "International Journal of Ecology" išspausdintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją