Honolulu Bishopo muziejaus (Havajai, JAV) biologas Fredas Kraussas atrado mažiausias žinomas varles pasaulyje, rašo lenta.ru.

Mokslininko atrastos keturios naujos varlių rūšys priskiriamos Paedophryne genčiai. Suaugusios varlės tėra 8 – 9 mm ilgio. Varlės buvo atrastos ekspedicijos į Papua Naujosios Gvinėjos miškus metu.

F. Kraussas pagerino savo rekordą: 2010 m. jis publikavo straipsnį apie kitas Papua Naujosios Gvinėjos varles, kurių ilgis siekė 10 – 11 mm.

„Varliagyvių pasaulyje miniaturizacija yra įprastas dalykas. Tai pačiai genčiai priklausančios rūšys, besitaikydamos prie aplinkos, mažėja“, - straipsnyje rašo autorius.

Naujosios varlės dar neturi pavadinimo ir įdomu tai, kad neskaitant jų dydžio, savo išvaizda jos nesiskiria nuo kitų panašių varlių. Biologas išsiaiškino, kad naujųjų varlių patelės savyje nešioja tik du kiaušinėlius, kai tuo tarpu didesnės varlės gali turėti jų kelias dešimtis. Kol kas dar nežinoma ar jos padeda juos vienu metu, ar skirtingais intervalais. F. Kraussas spekuliuoja, kad jų populiacija turėtų būti labai nedidelė – jos aptiktos tik keliose labai mažose miškingose, netoli nuo kranto nutolusiose salose pietinėje Papua Naujosios Gvinėjos dalyje.

Dėl savo mažo dydžio varlės nesugeba įlipti į medžius, todėl gyvena tarp nukritusių lapų.