Žurnalo „National Geographic“ redakcijos teigimu, šiuo metu pasaulyje veržiasi septyni ugnikalniai. Norint bent vieną pamatyti gyvai, reiktų paskubėti. Ugnikalniai spjaudo lavą labai nepastoviai. Išsiveržimas gali tęstis nuo vienos dienos iki kelių mėnesių.

1. Nyamulagiros ugnikalnis, Kongo demokratinė respublika

Nyamulagiros ugnikalnis, Kongas

Ugnikalnis įsiveržė lapkričio pradžioje. Tai vienas aktyviausių Afrikos ugnikalnių. Viršukalnė siekia 3058 m, ugnikalnis priklauso Virungos nacionalinio parko teritorijai, todėl jo aplinka yra saugoma. Kaip bebūtų keista, Nyamulagiros išsiveržimas neišgąsdino gyventojų, bet jiems padėjo. Tai įvyko per patį turizmo sezono įkarštį, tad vos per kelias dienas atvykėliams buvo pasiūlytos ekspedicijos pasižiūrėti tekančios lavos.

2. Strombolio ugnikalnis, Italija

Strombolio ugnikalnis, Italija


Viduramžiais šis ugnies kalnas buvo vadinamas Viduržemio švyturiu. Į šiaurę nuo Sicilijos esantis 924 m aukščio ugnikalnis jau beveik 1000 metų yra aktyvus ir dažnai išsiveržia. Didesnę Strombolio salos dalį užima ugnikalnis, bet sala nuolat klega nuo turistų. Čia įsikūrę viešbučiai, parduotuvės, salą (ir ugnikalnį) iš visų pusių galima apžiūrėti kruizų pagalba. Ugnikalnio įsiveržimai yra laikomi sąlygiškai saugūs, dažniausiai vulkanas salą apdengia tik pelenais.

3. Kilauea ugnikalnis, Havajai

Kilauea ugnikalnis, Havajai


Šio ugnikalnio įsiveržimai laikomi dar saugesniais nei Strombolio. Nuo 1983 m. šis kalnas nuolat gąsdina gyventojus, bet žalos pridaro nedaug. Lava paprastai teka čia teka ne iš kraterio, bet iš šoninio kūgio. Lava padengia maždaug 100 kv. km žemės plotą. Turistai iš jo susirenka tūkstančius kilogramų suakmenėjusios magmos.

4. Puyehue-Cordon Vaulle ugnikalnis, Čilė

Puyehue-Cordon Vaulle ugnikalnis, Čilė


Birželio 4 dieną galingai išsiveržęs ugnikalnis paskleidė savo pelenus po visą pasaulį bei sutrikdė Pietų Amerikos ir Australijos oro skrydžius. Anot vulkanologų, nuo vasaros išmestų pelenų ir akmenų kiekį pavyktų sutalpinti į 24 mln. Šiukšlių sunkvežimių. Tokiam milžniškam kiekiui medžiagos kiekiui išsviesti į atmosferą prireiktų maždaug 70 branduolinių bombų sprogimo galios. Ugnikalnis šiuo metu kiek aprimęs, bet lankytis šalia jo draudžiama.

5. Etna, Italija

Etna, Italija


3329 m virš Viduržemio jūros iškilęs ugnikalnis yra aukščiausias Italijoje. Šiemet ugnikalnis išsiveržė jau 18 kartų, dauguma jų buvo vienadieniai reiškiniai. Etna yra visai netoli Strombolio ugnikalnio, tad jei labai pasiseks, vienos kelionės metu įmanoma pamatyti net 2 įsiveržimus. Etna yra vienas labiausiai lankomų ugnikalnių Europoje. Po jį nuolat zuja turistų grupės, čia įrengtos ir slidinėjimo trasos.

6. Niragongo ugnikalnis, Kongo demokratinė respublika

Niragongo ugnikalnis, Kongas


Šalia Nyamulagiros ugnikalnio stūkso Niragongo ugnikalnis. Pastarasis pasižymi ypač plačiu krateriu. Silpnesnių įsiveržimų metu lava net neišteka iš jo ir lieka tyvuliuoti pačiame krateryje. Iš gretimo pusmilijoninio Gomos miesto rengiamos ekskursijos į kraterio viršų, bet vietos valdžia draudžia ant jo lipti pavieniams asmenims. Vulkanologai įspėja, kad Goma yra pavojingai arti ugnikalnio. Mokslininkai baiminasi, kad pratrūkus ugnikalniui, lava ištekėtų labai greitai ir sunaikintų miestą.
7. El Hierro, Kanarų salos

El Hierro, Kanarų salos

Šalia El Hierro salos sekliuose vandenyse išsiveržęs povandeninis ugnikalnis pradėjo formuoti naują salą. Išmesta magma vandenyje atvėsta ir kietėja, taip formuojasi naujas sausumos plotas. Povandeninio roboto pagalba, mokslininkai išsiaiškino, kad ugnikalnis yra 100 metrų aukščio nuo jūros dugno ir veržiasi iš 250 m gylio. Jei išsiveržimas tęsis pakankamai ilgai, turistai galės išvysti kaip gimsta nauja sala. Povandeniniai išsiveržimai dažnas reiškinys, bet retai kada pavyksta juos stebėti nuo sausumos.