Vos tik pajutę pirmuosius rudeninius vėjus, sakome, kad prasidėjo šalčiai. Tačiau kitų pasaulio vietų gyventojai ištveria tikrą speigą.

Vostoko stotis, Antarktida

Žemiausia kada nors užfiksuota temperatūra pasaulyje yra 89,2 laipsniai šalčio. Toks šaltis buvo užklupęs rusų tyrinėtojus Vostoko stotyje Antarktidoje 1983 metais liepos 21 dieną, rašo „Mother Nature Network“. Vostoko stotis yra apie 1,3 tūkst. kilometrų į Rytus nuo Pietų ašigalio, 3,4 kilometro aukštyje. Tai yra viena iš sunkiausiai pasiekiamų ir ne itin svetingų vietų Žemėje. Čia vasarą, kai temperatūra pakyla iki maždaug minus 31 laipsnio, gyvena apytiksliai 25 mokslininkai. Tik maždaug 13 žmonių čia lieka per ilgąjį žiemos sezoną. Tuomet termometro stulpelis rodo minus 65 laipsnius šalčio.

Aukščiausia čia užfiksuota temperatūra nėra pasiekusi nulio. Tai buvo 12,2 laipsnio šalčio. Nepakenčiamas gyvenimo sąlygas Vostoko stotyje sukuria ne tik šaltas oras, bet ir vėjai, kurie pasiekia iki 97 km/h greitį, sumažėjęs deguonies kiekis ir poliarinės naktys, trunkančios kelis mėnesius.

Verchojanskas, Rusija

Kitaip nei Vostoko stotyje, čia gyvena paprasti žmonės. Pagal 2002 metais vykdytą gyventojų surašymą, Verchojanske yra 1434 gyventojai, kurie ištvermingai kenčia šalčius šioje Sibiro teritorijoje. Miestas buvo įkurtas 1638 metais.

1892 metais šio miesto gyventojai užfiksavo, jog visus metus temperatūra laikėsi ties minus 69,8 laipsnių riba.

Maždaug 1860-1917 metais šioje vietoje buvo apgyvendinami politiniai tremtiniai. Vidutinė sausio mėnesio temperatūra čią būdavo apie 46 laipsnius šalčio. Temperatūra nedaug aukščiau pakildavo ir mėnesiais nuo spalio iki balandžio. Vėliau į šią vietą kaliniai pasiųsti nutiesti Kolymos greitkelį. Jį vietiniai vadina „kaulų keliu“. Tai 2000 kilometrų kelias, besidriekiantis nuo Magadano pakrantės iki Jakutsko.

Dabar miestas žinomas kaip galvijininkystės, alavo ir aukso kasybos centras. Verchojanskas yra apie 241 kilometrą į Pietus nuo Šiaurės ašigalio. Vietiniai nuo šalčio saugosi nuolat dėvėdami didžiules kailio kepures ir paltus bei stengiasi nekišti nosies į lauką, kai lauke pasidaro iš tikrųjų šalta.

Oimiakonas, Rusija

Oimiakono gyventojai nesutinka, jog Verchojanskas yra šalčiausia vieta Šiaurės pusrutulyje. Šalčiausia temperatūra šioje vietovėje buvo užfiksuota 1926 metų sausio 26-ąją - 71,2 laipsniai šalčio. Oimiakoną savo namais laiko maždaug 500-800 žmonių. Mokyklos čia veikia net spaudžiant 52 laipsniams šalčio.

Miestelis pavadintas vietinės karštos versmės vardu. Žodis „oimiakon“ jakutų kalba reiškia „neužšąlantis vanduo“. Turizmo centrai čia gali pasiūlyti ne vieną pramogą nuotykių mėgėjams, kurie negali gyventi be adrenalino. Žiemos sezonu šiame mieste kasdienis gyvenimas sukasi aplink poledinę žvejybą.

Labiausiai šiame miestelyje gali nustebinti temperatūros skirtumai vasarą ir žiemą. Didžiausias užfiksuotas temperatūros skirtumas – 109,2 laipsnio. Tai, žinoma, dar vienas pasaulio rekordas.

Snagas, Jukonas, Kanada

Šiame mažame kaimelyje Jukono teritorijoje, besiribojančioje su Aliaska, yra užfiksuota žemiausia temperatūra Šiaurės Amerikoje. 1947 metų vasario 3-ąją termometrai šioje vietovėje netoli oro uosto užfiksavo 63 laipsnius šalčio.

Temperatūra buvo tokia žema, jog sinoptikai turėjo nubraižyti papildomas žymes, kad ją užfiksuotų, nes tokios temperatūros termometro skalėje tiesiog nebuvo.

Jakutskas, Rusija

Jakutskas yra žinomas kaip šalčiausias miestas pasaulyje. Tai taip pat didžiausias miestas, pastatytas ant amžinojo įšalo. Šalčiausia temperatūra už Antarktidos ribų buvo užfiksuota netoli Jakutsko, Janos upės baseine. Temperatūra čia pradeda kristi rugsėjį ir nepakyla iki gegužės mėnesio. Sausį vidutinė temperatūra būna minus 37 laipsniai, rekordas yra 64,4 laipsniai šalčio.

Šiame mieste gyvena daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų, kurių dauguma dirba kasybos pramonėje. Šis miestas taip pat turi daug teatrų, muziejų ir net zoologijos sodą.

Tačiau sunkvežimių vairuotojai, kurie įvairiomis atsargomis aprūpina vietos kaimus, net per dviejų savaičių kelionę nedrįsta išjungti savo automobilių variklių.

Hellas, Norvegija

Čia nėra taip šalta, tačiau miestas išgarsėjo dėl to, jog tinka posakiui „Kai pragaras užšals“. Hello pavadinimas anglų kalba reiškia „pragarą“. 2010 metais vidutinė vasario mėnesio temperatūra buvo apie 7 laipsnius šalčio. Šiame mieste šaltis ypač kankina gruodžio-kovo mėnesiais.

Daugelis turistų pastaraisiais metais ilgą kelią į šį Norvegijos miestą keliauja vien dėl to, jog nusifotografuotų prie miesto geležinkelio stotelės ženklo „Hell“.

Barrow, Aliaska, JAV

Barrow yra šiauriausias JAV miestas, esantis už 2092 km į Pietus nuo Šiaurės ašigalio ir už 514 km į Šiaurę nuo Šiaurės poliaračio. Šis mažas miestas, turintis 4581 gyventoją, taip pat pastatytas ant amžinojo įšalo. Čia žiemos sezonai yra šalti ir vėjuoti. Vidutinė temperatūra yra 20,1 laipsniai šalčio, viršukalnėse gali pasiekti apie 53 laipsnius šalčio. Barrow danguje naktį kartais galima išvysti Šiaurės pašvaistę.

Saulė Barrow nusileidžia lapkričio pabaigoje ir nepakyla iki sausio pabaigos. Šaltas oras čia laikosi iki birželio mėnesio, tačiau netgi vasaros sezonu oras ne itin įšyla. Vidutinė liepos mėnesio temperatūra nepakyla aukščiau 4,6 laipsnių.

Dauguma šio miesto gyventojų dirba energetikos pramonėje. Miestas yra pasiekiamas tik lėktuvu arba plaukiant jūra.