JAV kosmoso agentūros NASA ir Europos kosmoso agentūros (ESA) rugsėjo mėnesį paskelbti palydovų užfiksuoti ir iš Tarptautinės kosmoso stoties pastebėti Žemės vaizdai.

Arktis. Kasmet vasaromis Arktyje ištirpsta dalis ledo, kartais jis nuo krantų pasitraukia dramatiškai, kartais - pamažu. Šie metai buvo didžiulio tirpsmo metai ir rugsėjo pradžioje, kai užfiksuotas šis vaizdas, buvo artėjama prie rekordo.

JAV, Konektikutas, Konektikuto upė. Po uragano Irena ir smarkių liūčių ši upė savo vandenimis nunešė daugybę purvo ir kitokių sąnašų. Patvinęs vanduo pakenkė žemės ūkiui prieš pat derliaus nuėmimą.

Indija ir Pakistanas. Dviejų valstybių pasienio šviesos naktį. Nuotraukoje ryškūs Islamabado, Naujojo Delio, Lahoro, Šrinagaro miestai.

Afrika, Mauritanija. Smėlio debesis virš Atlanto vandenyno ties vakarine Afrikos pakrante. Ore susitelkusių dalelių juostos kaitaliojasi su švaraus oro juostomis, todėl vaizdas primena raibuliavimą vandenyje.

Italija, Venecija. Miestą sudarančios salos ir jas supanti lagūna. Kvadratinė salelė, matoma šiauriau, anksčiau buvo kalėjimas, o vėliau tapo kapinėmis, kai Napoleono pajėgos laidojimą pagrindinėje saloje paskelbė nesanitariniu. Čia pasižiūrėjus į padidintą prieš trejus metus darytą, bet dabar paskelbtą nuotrauką, galima įžvelgti zujančius vandens taksi ir gondolas.

Uraganas JAV. Uraganas Katia šiaurrytinėje JAV pakrantėje. Dešinėje aiškus uragano centras, o properšoje matoma sausuma - Niujorkas.

JAV, Kalifornija. Beveik išdžiūvęs Ovenso ežeras kalnuotoje teritorijoje. Dvi raudonos dėmės - likęs vanduo, pilnas neįprastą spalvą jam suteikiančių organizmų, mėgstančių panašią aplinką, o pilkšva ir balta spalva žymi nuosėdų sluoksnius, druską. Ežeras sunyko daugiausia dėl to, kad praėjusio amžiaus pabaigoje Los Andželo miesto reikmėms nukreipta jį maitinusi upė.

Ledkalnis Atlante. Pernai nuo Petermanno ledyno atsiklęs milžiniškas, didžiausias per pusę amžiaus užfiksuotas ledkalnis, tęsia tūkstančių kilometrų kelionę, judėdamas palei Kanadą. Tačiau buvusi 251 kvadratinio kilometro ploto ledo sala tirpsta ir sumažėjo jau bent keturis kartus, jos paviršiuje formuojasi vandens sankaupos.

Australijos valdoma Heardo sala. Atokioje ir vėjuotoje Indijos vandenyno vietoje esanti sala nuo bet kokios didesnės sausumos nutolusi tūkstančius kilometrų - 1,5 tūkst. nuo Antarktidos ir 4 tūkst. nuo Australijos. Čia susiduria šalti antarktiniai ir kiek šiltesni subantarktiniai paviršiniai vandenys, dėl labai didelės drėgmės, virš salos beveik visuomet debesuota. Kadangi joje esanti viršūnė kyla aukštai, susidaro įdomūs vaizdai.

Kinija. Kraštovaizdžio pakylėjimai vakarinėje šalies dalyje.

Etiopijos ir Eritėjos pasienis. Tęsiasi birželį netikėtai nubudusio Nabro ugnikalnio aktyvumas. Iki šios vasaros manyta, jog Nabro yra užgesęs. Kadangi jis yra labai atokioje teritorijoje, yra nedaug liudininkų pasakojimų, tačiau vaizdus fiksuoja palydovai.

Rusija. Rūkas virš giliausio pasaulyje Baikalo ežero.

Kinijos, Mongolijos, Rusijos ir Kazachstano pasienis. Smėlio kopos greta Irtyšiaus upės.

Suomijos valdomos Alandų salos. Baltijos jūroje tarp Švedijos ir Suomijos esantis archipelagas.