Vos kelių savaičių kuprotasis banginiukas, išniręs žmonėms prieš akis Australijos pakrantėje, yra tik antras toks žinomas pasaulyje. Banginių stebėtojai skleidžia gandą, kad jo tėtis galėtų būti jau daugiau nei dešimt metų pasirodantis, iki šiol vieninteliu pasaulyje laikytas baltutėlis banginis Migaloo.

„The Daily Telegraph“ rašo, kad rytinėje australų pakrantėje pastebėtas banginiukas, pribloškęs stebėtojus, ir pats pasijuto susidomėjęs - prisiartino prie valties, norėdamas ją patyrinėti.

Balti banginiai yra labai neįprasti, manoma, kad balkšvos spalvos galėtų būti keliolika iš tūkstančių prie Australijos krantų pasirodančių banginių, tačiau visiškai baltas yra tik Migaloo - įžymybe tapęs ir „ypatingos reikšmės banginiu“ paskelbtas kuprotasis banginis, pirmą kartą pastebėtas 1991 metais, kai jam, manoma, buvo nuo trejų iki penkerių metų. Dabar jo pasirodymo laukiama kasmet. Dėl ypatingo jo statuso prie banginio valtimis ar vandens slidėmis uždrausta priartėti arčiau nei per pusę kilometro, o iš oro jį galima stebėti tik nutolus mažiausiai 700 metrų. Aplink kitus banginius šis perimetras - gerokai mažesnis.

Migaloo vardas aborigenų kalba reiškia „baltąjį draugužį“. Iš 2004 metais paimtų odos pavyzdžių išaiškėjo, kad Migaloo - patinas.

Sniego baltumo mažylio pasirodymas sukėlė svarstymus, kad jis - Migaloo palikuonis, tačiau jo susilaukti galėjo ir įprasti tamsios spalvos banginiai, turintys atitinkamą geną.

Mažajam banginiukui vardo duoti kol kas nežadama. „Mums visai netrukdys, jei jis ar ji liks anonimas ir tiesiog gyvens savo gyvenimą palyginti ramiai ir harmoningai“, - sakė rifo pareigūnas Markas Readas.

Rytinės Australijos pakrantės vandenimis šiemet migruos daugiau banginių jauniklių nei bet kada per paskutinę pusę amžiaus, teigia stebėtojai. Jų skaičius gali viršyti tūkstantį ar net pusantro. Banginių skaičius pamažu auga nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio, kai atitinkamose teritorijose uždrausta banginių medžioklė. Didėja ir kuprotųjų, ir kitų banginių populiacijos.