Kiemuose – žalia žolė, neįprastai šiltas oras, kasdien šviečianti saulė, mažai kritulių. Atrodo lyg vasara užvertus paskutinį rugpjūčio kalendoriaus lapelį nesibaigė. Vieninteliai rudens požymiai – gelsvi berželiai, įvairiomis spalvomis besidabinantys klevai ir rytais pievose besidraikantys voratinkliai. Žiogai vis dar griežia savo sonatas, o šalnos nenukando žolės. Ar šiųmetis rugsėjis šiltesnis nei įprastai?

„Šio rugsėjo oro temperatūra neįprastai aukšta“, - patvirtina ir specialistai.

Pasak Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjo prof. Arūno Bukančio, šių metų rugsėjo temperatūra vidutiniškai daugiametę klimatinę normą viršija 2, o kai kuriomis dienomis net 3-5 laipsniais.

„Šiltus orus lemia aukštas didžiulis anticiklonas, įsitvirtinęs virš Vakarų Europos. Šis reiškinys nėra tiesioginis klimato kaitos požymis, o tik ilgalaikė orų anomalija, nes jau ketvirtas mėnuo iš eilės, kai oro temperatūra viršija normą“, - pastebi profesorius.

Jis priduria, kad dabartinei klimato būklei būdinga ryškus orų sąlygų anomalumas, kuris yra susijęs su klimato atšilimo lemiamais atmosferos cirkuliacijos pokyčiais.

Visgi džiūgauti, kad gyvensime lyg tropikų juostoje, nereikėtų. Mat kiti rudens mėnesiai ir žiema tokiomis temperatūrų anomalijomis nepasižymės.

„Remiantis JAV Klimato prognozių centro duomenimis, ateinantys mėnesiai Baltijos regione ryškiomis oro temperatūros anomalijomis nepasižymės, temperatūra bus artima daugiametei klimatinei normai“, - GRYNAS.lt tvirtina prof. A. Bukantis.
prof. A. Bukantis
Šis reiškinys nėra tiesioginis klimato kaitos požymis, o tik ilgalaikė orų anomalija, nes jau ketvirtas mėnuo iš eilės, kai oro temperatūra viršija normą.

Visgi orų prognozės, kaip juokauja vyrai, nepastovios kaip moterys. „Šios ilgalaikės orų prognozės dar nėra galutinės, jos dar bus nuolat tikslinamos ir atnaujinamos“, - priduria klimatologas.

Senolių išmintimi prognozuojant orus kažin ar galime remtis. Belieka susitaikyti su kita išmintimi: „Blogo oro nebūna, bloga tik apranga“.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis šalyje lietaus nenumatoma. Ketvirtadienį Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose sušils iki 17, Kaune bus apie 18 laipsnių šilumos. Penktadienį bus dar šilčiau – Vilniuje oras sušils iki 20, Kaune – iki 21, Klaipėdoje bus šiek tiek vėsiau – apie 16 laipsnių šilumos.

Savaitgalis prognozuojamas vėlgi šiltas ir be lietaus. Šeštadienį bus giedra – 17-19 laipsnių šilumos, sekmadienį oras keliais laipsniais atvės.