Autoritetingi britų mokslininkai teigia, kad „Times Books“ publikuojamas, vienu patikimiausių pasaulyje laikomas pasaulio atlasas klaidingai paskelbė, jog dėl klimato kaitos tapo neišvengiama smarkiai pakeisti Grenlandijos žemėlapį.

Paskutiniajam atlaso leidimui pristatyti skirtame spaudos pranešime praėjusią savaitę paskelbta, kad šiltėjantis klimatas atitirpdė 15 proc. anksčiau ledu padengtos Grenlandijos teritorijos.

Tačiau mokslininkai iš Kembridžo universiteto Scotto poliarinių tyrimų instituto teigia, jog tokie duomenys klaidingi - ledo nesumažėjo taip smarkiai, rašo BBC.

Naujausiame atlaso leidime žemėlapiuose užfiksuotas Antarktidos ledynų irimas, Negyvosios ir Aralo jūros nykimas ir tokių upių kaip Koloradas sausėjimas. Jo leidėjai taip pat skelbia, kad „pirmą kartą naujo leidimo atlase teko ištrinti 15 proc. anksčiau Grenlandiją nuolat dengusio ledo - be jo liko Didžiajai Britanijai ir Airijai savo plotu prilygstanti teritorija“.

„Tai konkretus įrodymas, kaip klimato kaita visam laikui keičia planetos veidą - ir daro tai nerimą keliančiu ir spartėjančiu tempu“, - teigia atlaso leidėjai.

Tačiau Scotto poliarinių tyrimų instituto tyrėjai teigia, jog klaidinga teigti, jog Grenlandija per dvylika metų neteko net 15 proc. ledo.
Scotto poliarinių tyrimų instituto tyrėjai
Būtina apie klimato kaitą bei jos poveikį pranešti tiksliai ir paremti drąsius pareiškimus konkrečiais ir aiškiais įrodymais.

„Nauji palydovų užfiksuoti Grenlandijos vaizdai aiškiai parodo, kad iš tiesų ten, kur atlasas rodo teritorijas be ledo ir naujų žemių atsiradimą, tebėra ledynų ir nuolatinė ledo danga“, - žemėlapių sudarytojams išsiųstame laiške rašo tyrėjai.

„Mes nežinome, kodėl padaryta ši klaida, tačiau gaila, kad teiginys apie dramatiškai sumažėjusią ledo dangą Grenlandijoje paskelbtas antraštėmis visame pasaulyje. Mūsų žiniomis, tokie teiginiai nėra paremti publikuotoje mokslinėje literatūroje“, - žemėlapių sudarytojams išsiųstame laiške rašo tyrėjai.

Instituto mokslininkai nurodo, kad dėl kylančios temperatūros ledo danga traukiasi tiek Grenlandijoje, tiek visoje Arktyje, tačiau ne taip greitai, kaip teigiama naujame atlase.

„Būtina apie klimato kaitą bei jos poveikį pranešti tiksliai ir paremti drąsius pareiškimus konkrečiais ir aiškiais įrodymais“, - aiškina mokslininkai.

Kritikos sulaukusį atlasą publikuoja „Times Books“, valdoma „HarperCollins“, kuri priklauso Ruperto Murdocho „News Corporation“.

„HarperCollins“ atstovė spaudai nurodė, kad naujas žemėlapis buvo paremtas JAV nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro duomenimis. „Nors klimato šilimas suvaidino vaidmenį šiame sumažėjime, tai taip pat yra daug tikslesnių duomenų ir nuodugnių tyrimų, kurie dabar prieinami, rezultatas“, - teigė ji.

Kembridžo mokslininkai ledo netektį matuoja ne plotu, o tūriu. Jų manymu, toks ledo netekimas per pastaruosius dvylika metų siekė apie 0,1 proc., praneša „The Daily Mail“.