Rugsėjo pilnatis - tai šių metų „derliaus mėnulis“ - rudens lygiadieniui artimiausia pilnatis, kuri aiški kybo neaukštai virš horizonto ir ūkininkams gali suteikti daugiau šviesos derliui nuimti.

Paprastai pilnaties mėnuliai teka praėjus beveik valandai po saulėlydžių, tačiau ne vienoje kultūroje „derliaus mėnuliu“ vadinama pilnatis pasirodo praėjus pusvalandžiui ar net dešimčiai arba dvidešimčiai minučių nuo saulės laidos. Taip atsitinka dėl dangaus kūnų kelių trajektorijos.

Šitaip tarp saulėlydžio ir mėnulio patekėjimo beveik nelieka laiko tamsai. Kita pilnatis, kuri švies jau po rudens lygiadienio, plačiai vadinama „medžiotojų mėnuliu“. Šiaurės Europoje buvo sakoma, kad ji medžiotojams nakčiop suteikia daugiau galimybių pataikyti į migruojančius paukščius, o Amerikos indėnai turėjo daugiau galimybių persekioti grobį ir kaupti atsargas žiemai.

„Derliaus mėnulis“ yra mėgstamas dangaus stebėtojų, kurie jį fiksuoja ir šiemet.

Mėnulis kyla Vengrijoje (SpaceWeather.com/Tamaso Abrahamo nuotr.).

Mėnulis kyla Italijoje (SpaceWeather.com/Stefano de Rosos nuotr.).

Dažnai „derliaus mėnulis“ atrodo didesnis, ryškesnis, spalvingesnis nei kiti, nors gali toks ir nebūti. Šiltą jo atspalvį iškart po patekėjimo lemia tai, jog atsispindinčiai šviesai reikia prasiskverbti pro tankesnį atmosferos dalelių sluoksnį, nei tada, kai mėnulis kybo virš galvos. Aiškesnis jis atrodo, nes žemai kybantis bet koks mėnulis atrodo nenatūraliai didelis - kai pasirodo iš už medžių, pastatų ar kitų iš žemės kylančių objektų.

Įvairių tautų folklore pavadinimai suteikti visoms metų pilnatimis. Pavyzdžiui, JAV kosmoso agentūra NASA, remdamasi senaisiais įsitikinimais, publikuoja tokį sąrašą:

Sausis - vilkų mėnulis (iš bado imdavo staugti alkani vilkai);
Vasaris - sniego mėnulis (nes laikydavosi storiausias sniegas);
Kovas - vėjų mėnulis (nes imdavo keistis orai);
Balandis - rožinis mėnulis (dėl ankstyviausių gėlių žiedų spalvos);
Gegužė - gėlių mėnulis (nes gėlės sužysdavo gausiai);
Birželis - žemuogių mėnulis (nes renkamas šių uogų derlius);
Liepa - elnių mėnulis (nes elniams ima dygti ragai);
Rugpjūtis - eršketų mėnulis (nes buvo gausiai gaudomos šios žuvys);
Rugsėjis - derliaus mėnulis;
Spalis - medžiotojų mėnulis;
Lapkritis - bebrų mėnulis (nes, prieš užšąlant vandens telkiniams, buvo statomi spąstai bebrams, o ir patys bebrai aktyviai ruošiasi žiemai);
Gruodis - šalčių mėnulis (nes įsigali žiema).