Niujorke, Londone ir kitur pasaulyje karščiai šią vasarą buvo tapę norma. Žmonės gaivinosi baseinuose, fontanuose ir gatvėse vienas kitam skundėsi „nepakeliama“ kaitra, rašo „Reuters“. Klimato analitikų teigimu, pagal turimus modelius, karštos vasaros ne tik kartosis, bet ir taps dar karštesnės.

Klimato modeliai - sudėtingos kompiuterinės programos, atsižvelgiančios į istorinius duomenis, taip pat į tai, kiek šiltnamio dujų turėtų būti atmosferoje ateityje. Naudojantis jais formuojamos ateities klimato prognozės.

„Mes matome, kad didelės JAV, Europos, Kinijos teritorijos ir labai didelės teritorijos tropikuose pereina į tokį režimą, jog metai po metų karšta taip, kad vėsiausios vasaros vis tiek būna šiltesnės už anksčiau buvusias karščiausias“, - sako Noah Diffenbaughas, klimato ekspertas iš Stanfordo universiteto.

Pokyčiai jau vyksta ir, anot N. Diffenbaugho, jau per artimiausius tris dešimtmečius dabar „normaliomis“ laikomos temperatūros vasarą liks praeityje.

N. Diffenbaugho sukurtas modelis, jo paties teigimu, pateikė nustebinusius rezultatus.
Apklausa

„Tokių karščių atsiradimas toks staigus, taip greitai ateityje, kad yra neišvengiamumo aspektas“, - teigia jis. „Neišvengiamumą“ N. Diffenbaughas paaiškina tuo, kad net jei į atmosferą patenkančių šiltnamio dujų kiekis būtų drastiškai sumažintas jau šią dieną, žmonės jau išleido užtektinai anglies dioksido, kad jis negrįžtamai pakeistų klimatą. Anot klimato specialisto, net ir konservatyvūs modeliai nerodo šviesios ateities.

„Mes tiksliai nežinome, kokios emisijos bus ateityje, todėl išsirinkome scenarijų, kuris yra per vidurį, ir scenarijų, kuris ima mažesnius duomenis, nei iš tiesų buvo praėjusį dešimtmetį. Todėl [modelį] laikau konservatyviu, nes pramonės plėtros ir anglies junginių išmetimo tempai tokiose augančiose ekonomikose kaip Kinija ar Indija iš tiesų buvo didesni nei tie, kuriais naudojomės“, - aiškino jis.

Brianas Sodenas, meteorologijos profesorius Majamio universitete, atlikęs daugelį klimato tyrimų, komentuoja manantis, jog N. Diffenbaugho išvados yra tiksli ateities vizija. Jis taip pat prognozuoja, kad su šiltesniu klimatu bus ir daugiau ekstremalių orų reiškinių. Anot B. Sodeno, potvyniai, sausros ir miškų gaisrai pakilus temperatūroms taps dažnesni.

„Tai, koks klimatas bus mūsų anūkams, nulems ne jie, lemsime mes. Klimato sistemoje yra toks atsilikimas ir inercija, kad sprendimai, kuriuos darome dabar dėl energijos vartojimo ir šiltnamio dujų emisijų, diktuos, koks klimatas bus kitai kartai“, - teigė jis.

Tyrėjai nurodo, kad klimato modeliai negali būti visiškai tikslūs, tačiau, anot jų, abejonių, jog ateityje laukia vis šiltesni orai, nėra, skelbia „Reuters“.