Baigiantis vasarai, prieš skrydį į šiltesnius kraštus, Žuvinto rezervate jau susirinko kaip niekada daug - beveik pusantro tūkstančio gervių. Tai viena iš vos kelių vietų, kur kasmet susitelkia dideli šių paukščių būriai. Anot specialistų, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų gervių pamažu gausėja. „Tyliu oru stebėti slėniuose suskridusius paukščius yra nepaprastai įdomu“, - teigia Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Rezervato specialistai šios savaitės viduryje suskaičiavo 1440 gervių, prieš saulėlydį tūpiančių nakvoti paliose. Paukščių gali būti dar daugiau, nes liko nesuskaičiuoti dar keli būreliai, nakvynei pasirinkę pelkėtą rytinę paežerę.

„Vis daugiau ir daugiau gervių šeimynų atplasnoja iš artimų ir tolimesnių apylinkių. Įprastais metais Žuvinte susirenka arti tūkstančio paukščių, o rekordiniais 1990 metais jų suskaičiuota 1370“, - pasakojo A. Pranaitis.

Anot jo, kol kas visi paukščiai - vietiniai ir tik rugsėjo viduryje bei pabaigoje ims maišytis su migruojančiais iš Latvijos, Estijos, Suomijos.

„Iki rugsėjo vidurio tikrai galima sakyti, kad gervės nėra „užsienietės“. Jų Lietuvoje kasmet šiek tiek padaugėja. Mus tai labai džiugina, nors ūkininkų kartais - nelabai, nes jos jiems ir nuostolių padaro“, - sakė A. Pranaitis, nurodydamas, kad ir į Žuvinto apylinkes ilgakojai paukščiai mieliau renkasi dėl to, kad aplinkui netrūksta ūkininkų laukų, ražienų.

Iš viso, anot A. Pranaičio, Lietuvoje yra trys keturios vietos, kur rudenį galima išvysti tūkstantinius gervių būrius ir Žuvintas nėra pats didžiausias. „Yra Sulinkų durpynas [Radviliškio rajone], susirenka kitur, bet ten mažiau dėmesio skiriama, o mes atliekame stebėjimus, turime skaičius“, - teigė jis.

A. Pranaitis nupasakoja, kad gervės nesilaiko didžiuliais triukšmingais būriais - arčiau vienos kitų jos suskrenda prieš saulėlydį ir naktį leidžia ne vieno kvadratinio kilometro plote.

Tačiau, rezervato darbuotojų teigimu, stebėti slėniuose suskridusius paukščius yra nepaprastai įdomu: gervės lesinėja, kutinėja plunksnas, neretai gracingai šokčioja viena prieš kitą.

Jei pavyktų pamatyti tris ar keturias gerves besiganant kartu, lengvai atskirsi šeimyną - kiek didesnius senius ir vieną ar du rudakaklius jauniklius. Gervės, kitaip nei gandrai, neskuba skirtis su jaunikliais vos šie pradeda savarankiškai skraidyti. Susitelkę į didelius pulkus, šeimos stengiasi nepasimesti. Jei kuris mažylis nuklysta, tuoj pasigirsta tėvų trimitai ir išskirtinis jauniklių balsas - pirmais gyvenimo metais jie tik cypia.

Gervės Žuvinte apsistoja iki rugsėjo pabaigos. Suskridusius paukščius buvo galima stebėti tiesiog nuo Žuvinto biosferos rezervato Lankytojų centro apžvalgos bokšto.

Pavasarį gervės Lietuvoje pasirodo kovo pabaigoje bei balandžio pradžioje.