Antarktida, nors ir pamažu, tačiau užtikrintai kyla vis aukščiau. Dėl klimato pokyčių tirpstantis ledas lengvina plūduriuojančio žemyno masę.

Donaldas Argusas iš NASA laboratorijos Kalifornijoje kartu su kolegomis panaudojo 15 metų GPS duomenis atskleisti, kad vakarinėje Antarktidoje išsidėsčiusių Elsvorto kalnų dalys pakyla maždaug penkiais milimetrais kasmet. Kitose žemyno dalyse kilimas taip pat pastebimas, tik ne toks spartus.

Taip pat gana greitas kilimas pastebėtas ir Grenlandijoje, kuri per metus pakyla po apytiksliai keturis centimetrus, rašo „NewScientist“.

Vykstantys klimato pokyčiai yra iš dalies kalti dėl tokių tendencijų. Antarktida praranda po maždaug 200 gigatonų ledo kasmet, Grenlandija – apie 300. Pasaulio žemynai stūkso ant klampios magmos, taigi tokio praradimo efektas panašus į naštos nuėmimą nuo tankaus putplasčio čiužinio

Bet be klimato kaitos egzistuoja ir kita priežastis. „Žemė turi labai gerą atmintį. Tebesitęsia atsakas į ledo praradimą prieš 5-10 tūkst. metų“, – dėsto D. Argusas.

Nepaisant anksčiau vykusio ledo tirpimo įtakos, abiejuose poliuose kylantys paviršiai rodo akivaizdžią šiuo metu vykstančią klimato kaitą.