Vasarnamyje Vilniuje rasta gniūžtė didžiulių, iki keliolikos centimetrų ištįstančių šliužų, nustebino savininkus.

„Kas tai per gyviai? Rasti Vilniuje, vasarnamio rūsyje“, - GRYNAS.lt atsiųstame laiške stebėjosi skaitytojas Ernestas.

Didysis šliužas (Limax maximus) - pilvakojis moliuskas. Mažiau pažįstamas žmonėms, nes yra naktinis gyvis. Tačiau prie žmonių laikosi beveik visuomet - gyvena rūsiuose, kiemuose, daržuose, parkuose, ant kelmų, medžių kamienų ir miškuose po akmenimis.

Anksčiau rašėme apie gana panašų šliužą, kuris labai išgąsdino kitą vilnietę. Tuomet, tai buvo didžiojo šliužo pusbrolis - juodasis šliužas (Limax cinereoniger).

Tai stambus šliužas, 150-200 mm ilgio, geltonas ar pilkas kaip pelenai, su dviem ar trim daugiau ar mažiau išilginėmis juostomis šonuose. Užpakalinis kūno galas su buku kyliu, o šonais eina 48 eilutės tvirtų elipsinių odos raukšlių. Nugaros raukšlė viduryje 5-6 mm ilgio, o šonų – 3-4 mm ilgio.

Skydas pailgas, priekyje apvalus, o užpakalyje kampuotas. Jo viršus lyg marmurinis ar su juodais taškais. Kojos padas baltas, o kūno gleivės bespalvės ir nelabai lipnios. Kiautas plonas, susiplojęs, ovalus. Radulėje labai daug dantukų.

Gyvena rūsiuose, kiemuose, daržuose, parkuose, ant kelmų, medžių kamienų ir miškuose po akmenimis. Minta įvairiais grybais.

Lietuvoje laikomas retu, dažniau randamas pietinėje ir centrinėje šalies dalyse.

Misdamas žuvusiais augalais atlieka tam tikrą sanitarinę funkciją, tačiau taip pat maitinasi grybais bei smulkesniais šliužais.

Pats didysis šliužas - stambus, gali pasiekti iki dvidešimties centimetrų ilgį. Kūno viršus primena marmurą su juodais raštais - dėl to kitose šalyse populiariai dar vadinamas „šliužu leopardu“.

Nors kilęs iš Europos, atsitiktinai buvo pergabentas į kitas pasaulio vietas - Šiaurės Ameriką, Aziją, Australiją. Gyvena apie dvejus su puse arba trejus metus.