Tačiau gyvūnas nugaišo, kai buvo sugautas kaimiečių atokiame Laoso regione, rašo „The Telegraph“.

Saola, gyvenanti Laoso ir Vietnamo kalnuose, buvo atrasta tik 1992 metais.

Į Afrikos antilopes panašus gyvūnas, labiau giminingas buivolams, yra toks retas ir nepagaunamas, kad buvo prilygintas vienaragiui, nors turi du ragus. Gamtosaugininkai jo niekada nematė laukinėje aplinkoje, o paskutinis patvirtintas saolos pastebėjimo atvejis fiksuotas 1999 metais.

Manoma, kad pasaulyje yra tik keli šimtai, o galbūt - tik kelios dešimtys saolų. Kadangi nėra žinių apie nelaisvėje laikomus šios rūšies gyvūnus, jei saolų nebeliks laukinėje gamtoje, jos visiškai išnyks.

Laoso pareigūnai nurodo, kad kaimiečiai vienoje šalies provincijų saolą sugavo ir parsivedė pernai rugpjūtį. Kai šios žinios pasiekė gamtosaugininkus, gyvūnui apžiūrėti ir paleisti atgal į laisvę buvo išsiųsti specialistai.

Tačiau suaugęs patinas per keletą dienų buvo taip nusilpęs, kad nugaišo beveik iškart po to, kai gamtosaugininkai atvyko.

Vis dėlto Williamas Robichaudas, Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) darbo grupės koordinatorius, nurodė, jog Laoso vyriausybę galima pagirti už greitą reakciją ir pastangas išgelbėti gyvūną.

„Tikimės, kad informacija, pasklidusi dėl incidento, padės užtikrinti, jog tai nebus paskutinė saola, kurią pamatysime“, - sakė jis.

Kadangi įvykis padėjo patvirtinti teritoriją, kur turėtų gyventi saolos, valdžios pareigūnai paskelbė joje tuojau pat sustiprinsiantys gamtos apsaugą.

Neaišku, kodėl kaimiečiai parsivedė gyvūną, kurį, kaip teigiama, sugavo šventajame miške.