Praėjusios savaitės pabaigoje Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija gavo pranešimą iš medžiotojų būrelio "Elnias" valdybos pirmininko, kad jų būrelio plotuose rasta negyva suaugusi lūšis.

Į Kiaulėdžių mišką Kupiškio rajone nuvykusius Panevėžio Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus pasitiko medžiotojas R.B. ir parodė vietą kur buvo aptiktas gyvūnas.
Negyvą lūšį aptiko miško kirtėjai ir apie radinį informavo medžiotojus. Lūšis buvo aptikta iškirstoje biržėje po į valsmą sudėtomis šakomis, gyvūnas buvo sustingęs nuo šalčio, todėl nustatyti lytį ir amžių buvo sunku.

Per savaitę Aukštaitijoje aptiktos dviejų lūšių gaišenos keliaus į Kaune įsikūrusį Tado Ivanausko zoologijos muziejų ir pasitarnaus mokslininkams aiškinantis šių žvėrių populiaciją mūsų krašte.

Šio muziejaus Žinduolių skyriaus vedėjas Vaclovas Gedminas "Lietuvos žinioms" teigė, kad jau keleri metai į muziejų nepatekdavo lūšių gaišenų, bet tai nereiškia, kad jos per tą laiką nebuvo brakonierių žudomos.

GRYNAS.lt primena, kad lūšys Lietuvoje visuomet buvo gana retos. Praėjusio amžiaus pradžioje Tadas Ivanauskas rašė, kad jų liko tik menki likučiai. Pagerėjus mitybos sąlygoms, šių gyvūnų gausiausia buvo aštuntąjį ir devintąjį dešimtmečiais - apie 150–200.

Kurį laiką lūšys medžiotos, 1979 metais medžioklė uždrausta. Į Raudonąją knygą lūšis įrašyta 2000 metais.

Lietuvoje lūšys nuolat randamos keliuose miškų masyvuose - Biržų, Karšuvos, Žaliojoje giriose, Taujėnų Užulėnio, Kulių miškuose, Latvijos pasienyje esančiuose miškuose ir kitur. Šiek tiek žvėrių užklysta iš Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos.

Už sumedžiotą lūšį Lietuvoje gresia 20 tūkst. litų bauda.


Labai padidėjęs lūšių trikdymas, kai kertamas miškas, medžiojama, lankomasi ar poilsiaujama jų gyvenamose vietose. Smarkiai kertamuose miškuose gali pritrūkti tinkamų buveinių. Nemažą, bet sunkiai įvertinamą žalą daro brakonieriavimas, ypač kilpinkavimas. Neigiamą įtaką lūšims gali daryti vilkai ir valkataujantys šunys.

Svarbiausiose lūšių gyvenamose vietose būtina riboti miško kirtimą, medžioklę su varovais, lankymąsi. (Lietuvos raudonoji knyga)