Gausūs sidabriniai negyvų sardinių laukai užtvindė vandenis aplink privačių laivų eiles King Harbor prieplaukoje, Redondo paplūdimyje.

Pasimėgauti netikėtu patiekalu suskrido pulkai pelikanų ir kirų, tačiau pakrantę valantiems darbuotojams tai ne daug pagelbsti.

Pritrūkusios vandenyje ištirpusio deguonies sardinės ėmė dusti, o vėliau jų kūnai iškilo į vandens paviršių. Specialistų teigimu, toks įvykis pasitaiko gana retai, tačiau yra žinomi keli panašūs žuvų išmirimo atvejai.

Antradienio rytą atsikėlę laivuose gyvenantys žmonės išvydo vandens paviršiuje plūduriuojantį sidabrinį kilimą, sudaryta iš smulkių sardinių kūnų. Uosto administracija paskelbė, kad dugne nusėdusių žuvų sluoksnis vietomis siekia beveik pusmetrį. Vietiniams Santa Monikos įlankos gyventojams nėra tekę matyti panašaus atsitikimo, todėl įamžinti reginį uoste susirinko minios žmonių.

Ištirti vandens mėginiai parodė, kad uostas neužterštas jokiais chemikalais, kurie galėtų sutrikdyti žuvų gyvybines funkcijas. „Žuvys į uostą greičiausiai atplaukė naktį, vėliau nebesugebėjo rasti kelio į atvirą jūra, o sunaudojusios visą prieplaukos vandenyje esantį deguonį ėmė gaišti“, - aiškina „Fish and Game“ institucijos tyrėjai.

Uosto darbuotojai nelinkę manyti, kad žuvys tiesiog pasimetė ir įvardija kelis faktus, kurie galėjo lemti tokį sardinių elgesį.

Kovo 7 d vakarą iš žvejų gauti keli pranešimai apie artėjančias dideles bangas. Sardinės galėjo pasitraukti į uostą norėdamos išvengti nešvaraus vandens. Didelės bangos nuplauna ant iškilusių uolienų susikaupusias paukščių išmatas, todėl spėjama kad žuvys mėgino pasitraukti. Vėliau sardinių pulkams ėmus trūkti deguonies, didelis vėjas ir mūša neleido prasiveržti į atvirus vandenis.

Miesto valdžia paskaičiavo, kad uosto išvalymas kainuos per 100,000 dolerių. Negyvos žuvys nesukels jokių taršos problemų, tačiau gyventojams teks apsiprasti su blogu kvapu bent keletą dienų, - ramiai į padėti reaguoja ekologai.