Organizacijos "Sea Shepherd" atstovai japonų laivą "Nisshin Maru" rado Roso jūroje po 26 dienų ieškojimo, per kurį įveikė 7,4 tūkst. kilometrų atstumą, praneša naujienų agentūra AFP.

"Radome jį vakar ir jis ką tik vėl pradėjo medžioklę, tad žinome, jog jie sumedžiojo vieną banginį", - sakė aktyvistų atstovas Paulas Watsonas.

"Bet jie dabar nuo mūsų bėga ir bėga visu greičiu, tad šiandien nebemedžios - tai jau tikrai", - teigė jis.

"Sea Shepherd" pasinaudojo specialiais prie balionų pritvirtintais radarais, kad rastų "serijinio banginių žudymo laivą", kuris nuo aktyvistų pavyko pasprukti po pirmo susitikimo paskutinę gruodžio dieną.

Japonijos žvejybos agentūra AFP nurodė, kad aktyvistai pasiuntė "sraigtasparnį, kad vaikytųsi mūsų laivus", tačiau apie padarytą žalą ar sužeidimus nepranešama.

"Mes negalime komentuoti, ar jų veiksmai iš tiesų daro poveikį mūsų darbui", - sakė agentūros atstovas spaudai Shigekis Takaya.

"Mes nekeičiame savo planų. Veiksime pagal tvarkaraštį", - nurodė jis.

P. Watsonas teigia, jog "Nisshin Maru" ieškoję aktyvistų laivai - "Steve Irwin", "Bob Barker" ir itin greitas "Gojira" - buvo sekami trijų Japonijos harpūnininkų laivų ir tai medžiotojus tris savaites sulaikė nuo pačios medžioklės.

P. Watsonas taip pat leido suprasti, jog "Sea Shepard" sudavė dar vieną smūgį - rado ir sulaikė medžiotojų flotilės kuro atsargų ir kitų išteklių laivą - Pietų Korėjos "Sun Laurel".

"Kol kas tai patys sėkmingiausi mūsų metai. Radome laivyną dar prieš jam pradedant medžioklę ir nemanau, kad jiems pavyko sumedžioti bent kiek daugiau banginių", - tvirtino jis.

P. Watsonas teigė, jog dabar "Stewe Irwin" laikosi taip, kad būtų blokuojamas "Nisshin Maru" banginių įkėlimo trapas. "Tai gali pabaigti visą jų operaciją", - aiškino jis.

Japonija kasmet sumedžioja šimtus banginių. Šalis naudojasi tuo, jog 1986 metais paskelbtame šios medžioklės moratoriume yra išlyga, kad banginius galima medžioti tyrimams, tačiau Japonija neslepia, kad banginių mėsą taip pat parduoda restoranams.

Australija prieš Japonijos banginių medžioklę kaip nelegalią šiuo metu kovoja Tarptautiniame teisingumo teisme.

Jau septynerius metus besitęsiantys "Sea Shepherd" ir japonų medžiotojų susikirtimai pernai pasibaigė dramatiškai, kai po susidūrimo paskendo vienas aktyvistų laivas. Jo kapitonas Pete'as Bethune'as japonų kalėjime praleido penkis mėnesius ir buvo nubaustas dviem metams nelaisvės lygtinai po to, kai naktį įslinko į vieną medžiotojų laivų dėl susidūrimo pareikšti protestą.

Banginių medžioklės sezonas trunka nuo gruodžio iki vasario mėnesio. Japonija yra didžiausia banginių medžiotoja, tačiau ją taip pat vykdo Norvegija, Grenlandija, Kanada, Rusija, Farerų salos, Islandija.

Ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pasaulyje kasmet buvo sumedžiojama po 50 tūkst. banginių. 1986 metais Tarptautinė banginių medžioklės komisija uždraudė šių gyvūnų medžioklę komerciniams tikslams, kad populiacijos galėtų atsigauti. Prie susitarimo neprisijungusių valstybių jis neįpareigoja.