Šimtai žuvusių ir sergančių paukščių, kenčiančių nuo paralyžiuojančio botulizmo, Oklande buvo surinkti pareigūnų arba atnešti į gyvūnų prieglaudas.

Vienu atveju prireikė kelių dienų, kad kelios rūšys nugaišusių ir begaištančių naminių paukščių būtų surinkti iš nebenaudojamo karjero.

Gamtos inspektoriai teigia, kad toksinus gaminančių bakterijų sukeliamo botulizmo protrūkis - didžiausias srities istorijoje. Itin karšta vasara kai kuriuos vandens telkinius įšildė iki 26 laipsnių ir juose ėmė daugintis ligų sukėlėjai.

Paralyžiuojantis botulizmas yra apsinuodijimo maistu forma - vandens paukščiams jį sukelia toksinai, sklindantys iš žuvusių vandens augalų ar kitų šaltinių ramiuose, sekliuose vandenyse.

Tarp Oklande žuvusių paukščių - antys, gulbės bei kitos rūšys.

Apie naują masinį paukščių žūties atvejį pranešta ir iš JAV Pietų Dakotos valstijos - ten kol kas nepaaiškintomis aplinkybėmis išgaišo 200 varnėnų, kurie Yanktono mieste susitelkė užuot migravę.

Penktadienį JAV Viskonsino valstijoje taip pat nugaišo 200 karvių - pirminė veterinarų nuomonė skelbė virusą, tačiau dabar manoma, jog galvijai sirgo plaučių uždegimu - nors tokie masiniai plaučių uždegimo atvejai iki šiol buvo reti, skelbia naujienų agentūra AP.

Šie atvejai prisideda prie kitų masinių paukščių ir kitų gyvūnų žūties atvejų, apie kuriuos paskelbta nuo šių metų pradžios.

Gyvūnijos ekspertai pabrėžia, jog panašūs įvykiai negalėtų būti tarpusavyje susiję ir vienintelis neįprastas dalykas esą tas, kad pirmosios masinės paukščių žūties JAV Arkanzaso valstijoje liudininkais tapo žmonės - o tai ir paskatino jų susidomėjimą bei kitus žiniasklaidos pranešimus.

Arkanzase keli tūkstančiai paukščių blaškydamiesi iš dangaus nukrito Naujųjų metų naktį. Pirminėmis išvadomis, juos sutrikdė šventiniai fejerverkai. Po trijų dienų dar penki šimtai paukščių surinkti už pusės tūkstančio kilometrų - prie magistralės Luizianoje. Kita - būrio kuosų - žūtis užfiksuota Švedijoje. Tūkstančiai balandžių, kaip teigiama, dėl persilesimo krito Italijoje. Rumunijoje būrys varnėnų, teigiama, nugaišo dėl alkoholio, kurio buvo jų sulestose vyninės atliekose.

Prieš paukščių nelaimę, vienoje Arkanzaso upių taip pat išgaišo apie šimtą tūkstančių žuvų - kadangi jos buvo vienos rūšies, tyrėjai įtaria ligą arba infekciją. Apie masines įvairių gyvūnų žūtis taip pat pranešta iš Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Brazilijos ir kitų šalių - joms sudarytas "Google" žemėlapis, kuriame matyti, jog daugiausia pranešimų - iš JAV.