Ar visi Afrikos drambliai yra tos pačios rūšies, diskutuota ilgą laiką. Jie atrodo skirtingai. Pavyzdžiui, savanos dramblys sveria apie 7 tonas, o tai yra beveik dvigubai daugiau nei miškinis dramblys. Tačiau atliktos studijos rodė, jog jie priklauso tai pačiai rūšiai.

Anksčiau ištirta, kad Afrikos dramblių mitochondrijų DNR parodo, jog prieš apytikriai 500 tūkst. metų miško ir savanos drambliai tarpusavyje poravosi.

Dabar grupelė mokslininkų dar detaliau išanalizavo Afrikos dramblių genetikos istoriją. Jie vienoje sekoje išdėliojo abiejų tipų Afrikos dramblių ir Azijos dramblių genomus, žurnalą "Plos Biology" cituoja "Nature".

Tyrėjai taip pat gavo ir sekoje sudėjo išnykusių gauruotojų mamutų ir amerikinų mastodontų - šiuolaikinių dramblių protėvių - DNR. Lygindama visus šiuos genomus, komanda išsiaiškino, kad miškiniai ir savanos drambliai į atskiras rūšis evoliucionavo maždaug prieš 2,6-5,6 mln. metų.

„Jie atsiskyrė beveik tuo pačiu metu, kai į atskiras rūšis skilo Afrikos ir Azijos drambliai. Visa tai vyko gerokai anksčiau, nei manė žmonės“, – teigia tyrimui vadovavęs Davidas Reichas, genetikas iš Harvardo medicinos mokyklos Bostone, JAV Masačūsetso valstijoje.

„Afrikinių dramblių nebegalima vadinti viena rūšimi. Taip, kaip negalima ta pačia rūšimi laikyti Azijos dramblių ir mamutų“, – teigė jis.

Studijos autoriai mano, jog nauji duomenys padės geriau organizuoti dramblių išsaugojimo programas. Visi Afrikos drambliai šiuo metu yra saugomi kaip viena rūšis. Tačiau įrodymas, jog tai yra dvi skirtingos rūšys, veda prie to, jog joms išsaugoti gali reikėti skirtingų strategijų. Pasak mokslininkų, miškiniai drambliai turėtų sulaukti daugiau dėmesio nei iki šiol.