Kiek anksčiau šį mėnesį banginių medžiotojai išplaukė iš Japonijos į vandenis palei Antarktidą, o organizacijos „Sea Shepherd Conservation Society“ laivai nusekė paskui juos.

Kiekvienais metais protestuotojai stengiasi sutrukdyti banginių medžiotojų laivynui ir sustabdyti medžioklę, kuri, anot japonų, yra mokslinės programos, leidžiančios padaryti išimtį iš tarptautinio susitarimo, dalis.

Protestuotojai teigia, kad medžioti gyvūnus tyrimams nėra pagrindo ir todėl programa prilygsta užmaskuotai komercinei medžioklei, nes atliekama sumedžiotų banginių mėsa Japonijoje parduodama.

Neretai tarp abiejų stovyklų atstovų įvyksta incidentai. Praėjusių metų sausį „Sea Shepherd Conservation Society“ laivas nuskendo, kai po susidūrimo su banginių medžiotojų laivu nulūžo jo pirmgalis.

Banginių medžioklės sezonas trunka nuo gruodžio iki vasario mėnesio.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministras Murray‘us McCully‘is kreipėsi į abi šalis, paraginęs laikytis jūrų įstatymų ir paisyti kitų žmonių saugumo.

„Čia turime ganėtinai pavojingą kokteilį. Turime Japonijos banginių medžiotojus, kurie jaučiasi šiek tiek įpykę dėl praėjusių metų įvyki, ir turime protestuotojus, kurie teigia, kad imsis labai rimtų metodų”, - teigė jis.

Anot M. McCully‘io, pirmą kartą per trejus metus Japonijos banginių medžiotojų laivuose yra ginkluoti japonų pakrantės apsaugos pareigūnai.

„Bet kuris, pažvelgęs į tai, kas nutiko praėjusiais metais, yra priverstas baimintis, kad, esant tokioms sąlygoms, gali būti prarastos žmonių gyvybės”, - žurnalistams teigė M. McCully‘is.

Ministro pareiškimas pasirodė praėjus dienai po to, kai „Sea Shepherd Conservation Society“ protestuotojų laivas „Steve Irwin” išplaukė iš Naujosios Zelandijos sostinės Velingtono, kad prisijungtų prie kitų dviejų grupės laivų, ieškančių banginių medžiotojų laivyno.

M. McCully‘is praėjusią savaitę taip pat paskelbė, kad Naujoji Zelandija neprisijungs prie Tarptautiniam teisingumo teismui pateikto Australijos ieškinio, kuriuo siekiama sustabdyti Japonijos vykdomą banginių medžioklę. Anksčiau abi valstybės yra ją pasmerkusios ir pavadinusios akivaizdžiu komercinės banginių medžioklės fasadu. Kiek anksčiau Naujoji Zelandija teigė, jog gali prisijungti prie Australijos ieškinio.

Vis dėlto, anot M. McCully, dabar Naujoji Zelandija planuoja „kiek įmanoma anksčiau” pradėti diplomatines derybas, bandydama įtikinti Japoniją nutraukti banginių medžioklę.

Japonijos pareigūnai nepateikė jokios informacijos dėl šio sezono banginių medžioklės masto ar taikinių. Kiekvienais metais Japonija sumedžioja iki 950 banginių. Ji yra didžiausia banginių medžiotoja.

Banginių medžioklę taip pat vykdo Norvegija, Grenlandija, Kanada, Rusija, Farerų salos, Islandija.

Ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pasaulyje kasmet buvo sumedžiojama po 50 tūkst. banginių. 1986 metais Tarptautinė banginių medžioklės komisija (International Whaling Commission) uždraudė šių gyvūnų medžioklę komerciniams tikslams, kad populiacijos galėtų atsigauti. Prie susitarimo neprisijungusių valstybių jis neįpareigoja.