Akciją rengia Valstybinė miškų tarnyba, Generalinė miškų urėdija ir Policijos departamentas.

Šeštus metus iš eilės rengiama akcija truks nuo gruodžio 16 iki 30 dienos. Be bandymų užkirsti kelią neteisėtiems kirtimams valstybiniuose miškuose, numatyta rengti susitikimus su privačių miškų savininkais, konsultuoti juos miško naudojimo, atkūrimo ir apsaugos klausimais.

Anot Aplinkos ministerijos viešųjų ryšių vyriausiojo specialisto Romualdo Pauliukevičiaus, akcijos taikinys yra "tie "miškų brakonieriai", kurie neteisėtai kerta eglutes".

"Ir privačių miškų savininkai bus paauklėti, kad tvarkytųsi, neiškirstų visko, ko gali", - aiškino jis.

Miškininkai teigia, kad dėl prieššventinių miškų stebėjimo akcijų neteisėtų kirtimų apimtys Lietuvoje sumažėjo.

"Vis daugiau miško savininkų sužino pagrindinius reikalavimus, ūkininkaujant privačioje miško valdoje", - aiškinama išplatintame pranešime.

Prie neteisėtų kirtimų mažinimo turėjo prisidėti ir Lietuvos urėdijų pernai surengta nemokamų eglių šakų dalijimo akcija, per kurią gyventojai namo parsinešė apie 37 tūkst. šakų.

Šiemet miškininkai ketina išdalyti iš viso apie 100 tūkst. šakų ir žada, kad dalybų vietų bus visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Akcija visur vyks gruodžio 17 dieną, penktadienį. Ji prasidės 14 val.

Pabandyti atskirti, ar teisėtai, ar neteisėtai nukirsta eglutė parduodama, pavyzdžiui, turguje, galima bandyti pardavėjo paprašius pateikti įsigijimo būdą liudijančius dokumentus.

Tiek miškininkų, tiek prekybos centrų teigimu, pagrindinė prekyba kalėdinėmis eglutėmis prasideda antrąją gruodžio savaitę.