Panevėžio regiono aplinkos apsaugos Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas sako, kad ši vasara nebuvusi išskirtinė ir itin nemalonių siurprizų gamtosaugininkams nepateikusi. Tačiau, jo teigimu, brakonierių nemažėja, o šią vasarą jų gal net ir padaugėjo.

Jie ypač suaktyvėja, kai žvėrys arba žuvys yra mažiausiai atsargūs – neršto arba rujos metu (pavyzdžiui, pavasarį, kai neršia lydekos, arba elnių rujos metu rudenį). Tiesa, mėgėjus nelegaliai prasimanyti žuvies labiau vilioja Rokiškio rajonas, kur yra daugiau vandens telkinių. Itin rimtų incidentų dėl nelegalios medžioklės pastaraisiais mėnesiais irgi nebūta. Vienas šiurpesnių šios vasaros atvejų buvo, kai Panevėžio rajone, Vadokliuose, iš po nakties buvo rastos nušautos dvi karvės. Nors įtariama, jog tai medžiotojų darbas, tačiau, pasak A. Mikašausko, šis įvykis dar nebaigtas tirti.

Taip pat iš medžiotojų buvo atimtas ne vienas neteisėtai laikomas ginklas: šią vasarą nelegaliu šautuvu medžiota ir Kupiškyje, ir Rokiškyje. O šią savaitę Kupiškyje teko konfiskuoti du nelegaliai laikytus medžioklinius šautuvus.

Inspektoriai sulaukia ir grasinimų. „Visko būna. Sugauti brakonieriai nebūna patenkinti, bet nelabai į tai kreipiame dėmesį, kol realiai kas nors neatsitinka“, – pasakojo viršininkas A. Mikašauskas.

Sunkiausia - įrodyti

Panevėžio miškų urėdijos miškų urėdo Daugirdo Lukoševičiaus duomenimis, šiemet teko nubausti du brakonierius. Tačiau tai nereiškia, kad jų nebūta daugiau: urėdo teigimu, bandymų nelegaliai medžioti būta ir daugiau, tačiau kaltininkų pričiupti nepavyko, tad neįmanoma įrodyti, kad būtent jie tai padarė.
Visai neseniai, rugsėjo viduryje, Panevėžio rajone rastas nušautas elnias, tačiau tai padaręs brakonierius liko laisvėje – veikiausiai, spėja D. Lukoševičius, jį patį atsitiktinai išbaidė miškininkai. Ir nors įtarimų, kas galėjo nušauti gyvūną, turima, pagrįsti jų nėra kuo.

Tiesa, situacija dabar geresnė nei kad buvo prieš dešimtmetį. Anksčiau per metus sulaikydavo nemažai brakonierių, vėliau tokių atvejų smarkiai sumažėjo. Būdavo įvairių metų: vienais nepagaudavo nė vieno, o kitais net keletą. „Nemanau, kad šiemet brakonieriai labai suaktyvėjo, bet kad ir sumažėjo negaliu pasakyti“, – konstatavo D. Lukoševičius.

Judėjimas vyksta naktį

D. Lukoševičiaus teigimu, anksčiau buvo gaji nuomonė, kad „alkanas kaimas eina į mišką medžioti“, tačiau taip nėra. Atvažiuojama su ginklais, su leidimais juos turėti, su gerais automobiliais ir net iš kitų miestų. Nelegaliai pamedžioti paprastai eina miestiečiai, atvažiavę į kaimą pas draugus, gimines, kaime įsigiję sodybas.

Miškų urėdas sako, jog įtarimų dėl brakonierių veiklos yra nuolat – gaunama signalų apie į mišką naktį nežinoma kokiais tikslais keliaujančius žmones. „Neaiškių atvejų pasitaiko“, – neslepia urėdas.
Tad su policija organizuojami reidai. Vienas jų vykdytas ir praėjusį savaitgalį. Jo metu Panevėžio urėdijos medžioklės plotuose rasta žmonių, tačiau įkalčių, jog jie brakonieriavo, neaptikta. Šie teisinosi į miškus atvykę fotografuoti.