Savaitės pradžioje Prezidentūrą pasiekė viešas laiškas, kuriame teigiama, jog dvi miškų priežiūra užsiimančios institucijos - Valstybinė miškų tarnyba ir Generalinė miškų urėdija - dubliuoja viena kitos veiklą, todėl jas siūloma reorganizuoti.

Laišką pasirašė buvę aplinkos ir miškų ūkio ministrai ministrai Albertas Vasiliauskas, Algirdas Brukas ir Imantas Lazdinis bei buvęs Lietuvos miškų instituto direktorius, Mokslų akademijos narys korespondentas Stasys Karazija.

Laiške prezidentei Daliai Grybauskaitei jie teigia, jog reorganizuojant minėtas institucijas tektų atsisakyti vienos iš jų vadovo ir svarsto, kad galbūt dėl to ministras G.Kazlauskas siekia apginti "braškančią generalinio urėdo kėdę".

"Toks pavojus ypač realiai iškiltų generaliniam miškų urėdui (Benjaminui Sakalauskui - BNS), kuris tas pareigas eina nuo 1997 metų ir paskutiniu metu vos ne vos apsigina nuo pagausėjusių skundų bei pastabų", - rašoma laiške.

Valstybės kontrolė, atlikusi valstybinių miškų ūkio auditą balandžio pabaigoje, konstatavo, kad 2003-2008 metais pardavus 1 kubinį metrą medienos gautas pelnas Lietuvoje buvo nuo 3 iki 12 kartų mažesnis negu Latvijoje ir iki 2,5 karto mažesnis negu Estijoje.

Vienas iš laiško autorių S.Karazija BNS sakė, jog Generalinės miškų urėdijos vadovas pirmiausia kritikuojamas dėl to, kad "nesileidžia į jokias diskusijas", o kitokią nuomonę apie miškų ūkio plėtrą vadina "miškų žlugdytojų" požiūriu.

S.Karazijos nuomone, Generalinė miškų urėdija savo funkcijas žymiai geriau atliktų, jei būtų pertvarkyta į valstybės įmone.

"Dabar yra dvi biudžetinės organizacijos. Aš nesu už tai, kad Generalinė miškų urėdija išvis būtų panaikinta. Generalinė miškų urėdija turi tapti (valstybės - BNS) įmone ir kad nebūtų dabar esančių 42 karaliukų (urėdų - BNS), kurie patys karaliauja Lietuvos miškuose ir kartais daro ne visai gerus dalykus. Tapusi įmone Generalinė miškų urėdija nebeprašytų pinigų iš biudžeto ir taptų atsakinga. Tos įmonės vadovu gali būti ir B.Sakalauskas, aš ne prieš", - kalbėjo mokslininkas.

Kitas laiško autorius A.Vasiliauskas BNS sakė, kad laiškas šalies vadovei siųstas nesulaukus tų institucijų vadovų atsakymų, kuriems pasiūlymai dėl miškų ūkio pertvarkos buvo pateikti pirmiausia. Pasiūlymai, anot laiško autorių, 2009 metų lapkritį buvo pateikti G.Kazlauskui, kiek vėliau - J.Šimėnui bei tuometiniam Saulėlydžio komisijos pirmininkui Valentinui Milakniui.

"Deja, visi paminėtų institucijų vadovai iki šiol mūsų pasiūlymus ignoruoja. Mes iš jų negavome ne tik argumentuoto mūsų pasiūlymų įvertinimo, bet ir elementaraus biurokratinio atsakymo apie tai, kad tokie pasiūlymai gauti", - rašoma laiške.

"Mes paprašėme prezidentės, kad ji primintų G.Kazlauskaui, jog vienokį ar kitokį atsakymą reikia duoti", - sakė A.Vasiliauskas.

Praėjusią savaitę susitikusi su G.Kazlausku šalies vadovė sakė jo vadovaujamoje ministerijoje matanti "absoliutų neveiklumą", o valstybinių miškų tvarkymą įvardijo kaip vieną problematiškiausių sričių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją