Jų duomenimis, šiltoji Golfo srovė silpnėja ir nebesaugo Europos nuo arktinių šalčių. Per keletą metų jos greitis sumažėjo dvigubai, ir atšalimas jau matomas Skandinavijoje.

Įdomu tai, kad kai kurie stebėtojai Golfo srovės susilpnėjimą sieja su balandžio mėnesį įvykusia naftos platformos avarija Meksikos įlankoje. Tačiau pirmieji apie šiltosios Atlanto vandenyno srovės silpnėjimą 2005 m. paskelbė britai (teisybės dėlei verta pastebėti, kad pagal NASA skaičiavimus per pastaruosius 18 metų Golfo srovė stiprėjo ir darėsi šiltesnė).

„Mūsų prognozė neatspindi jokių ekstremalių dalykų,“ – priešingai lenkų spėjimams aiškina Rusijos Federacijos Hidrometeorologijos centro direktorius Dmitrijus Kiktevas.

„Ilgalaikės prognozės paprastai pateikiamos gana stambiu planu: ar žiema, o gal konkretus mėnuo, bus šaltesnis nei įprasta, ar šiltesnis nei paprastai, ar visiškai statistiškai vidutiniškas. Ilgalaikėje perspektyvoje prognozuoti ekstremalų šaltį šiandien neįmanoma, – paaiškino jis pridurdamas: „Manau, jog gąsdinti žmones iš anksto nėra visiškai teisinga.“

„Kai mes kalbame apie ilgus laikotarpius, aš laikausi skeptiškų prognozių. Nėra mokslinių priežasčių, kad būtų daromi kategoriški pareiškimai apie tai, jog ši žiema bus kupina anomalijų, – tikina rusų specialistas.

Į teiginius apie Golfo srovės susilpnėjimą D. Kiktevas atsako: „Pagal daugelio metų stebėjimų duomenis tokia tendencija neužfiksuota.“

„Tuo tarpu pagal klimato modeliavimo skaičiavimų rezultatus tokie scenarijai yra įmanomi. Tai scenarijai, kurie yra paremti kai kuriais šiuolaikiniais klimato modeliais. Jie geri, tačiau netobuli, – pridūrė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją