Aukštrakiuose deginti iš visos Lietuvos suvežtas pavojingas atliekas nuspręsta prieš septynerius metus. Šiemet baigti statyti deginimo įrenginiai, o deginti ketinta pradėti dar balandžio mėnesį. Tačiau tokiai veiklai pradėti UAB „Toksika“ neturi leidimo iki šiol. Planai pradėti deginti tokias atliekas jau nusikėlė į spalį.

Leidimo neturi iki šiol

Rajono savivaldybės vicemeras Jonas Novogreckis sakė, kad vietos valdžia neketina išduoti tokio leidimo, kol nebus įgyvendinti visi savivaldybės keliami reikalavimai ir „Toksika“ neprisiims įsipareigojimų.

„Visi jų įsipareigojimai turi būti konkretūs ir raštiški. Juk šalia Šiaulių ketinama pradėti eksploatuoti ne oro gryninimo įrenginius, todėl mes, tos teritorijos šeimininkai, už tai jaučiamės atsakingi. Tačiau „Toksika“ su mumis nesiskaito. Kartais atrodo, kad jie nė nesuvokia, jog privalo laikytis savivaldybės sprendimų. Viskas vyksta kažkur už mūsų, aukštesnių institucijų koridoriuose ar kabinetuose“, – kalbėjo vicemeras J.Novogreckis.

Nori konkretumo

Nenumaldomai artėjant numatytam pradėti deginti pavojingas atliekas terminui, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamente susitiko visos suinteresuotos šalys. Diskutuota iki devinto prakaito, bet savivaldybė leidimo „Toksikai“ taip ir nepasirašė. „Toksika“ jau įsipareigojo vykdyti savivaldybės reikalavimą, kad atliekos būtų deginamos tik iš Lietuvos teritorijos (anksčiau būta planų jų atsivežti ir iš svetur).

Be to, savivaldybė reikalauja nurodyti pagrindinius maršrutus, kuriais atliekos bus gabenamos į Aukštrakius. „Toksikos“ atstovai teigė, kad ir dabar yra nustatyti maršrutai tokiems kroviniams gabenti, jie vežami vadovaujantis specialiosiomis taisyklėmis ir tik tam pritaikytu transportu, tačiau savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Tatjana Plukienė paprašė šį klausimą sukonkretinti.

Rajono valdžios atstovai pareikalavo raštu atsakyti, ar bus ir kaip bus vykdoma valstybinė kontrolė, taip pat reikalavo išsamių atsakymų (ir tik raštu) apie būsimą aplinkos monitoringą sanitarinėje apsaugos zonoje ir artimiausių gyvenamųjų namų teritorijose.

Tikina reikalavimus įvykdę

„Toksikos“ atstovai tvirtina savivaldybės iškeltus reikalavimus jau įvykdę ir tikina, kad pagal apskaičiavimus tarša nebus viršijama (per metus numatoma sudeginti iki 800 tonų atliekų), o numatytas monitoringas atitinka visus nuostatus. Tik prie gyvenamųjų namų jis nesąs galimas, nes iki šiol nebuvo ilgalaikių stebėjimų, tad ir lyginti nėra su kuo. Be to, Aukštrakiuose esą ir daugiau taršos šaltinių: sąvartynų, nuotekų dumblo baseinų.

„Ir šiandien dar neaišku, kaip bus su sąvartyno statyba, kurio lyg ir neketinta čia statyti. Konkursą laimėjusi firma prakalbo, kad sąvartynui skirtą turinį išveš į užsienį. Tuomet mes norime žinoti, kur bus kaupiamos atliekos iki išvežimo? Kiek ilgai ir kur stovės deginti paruoštos pavojingos atliekos?“ – vis naujus klausimus žėrė J.Novogreckis.

Pasak J.Novogreckio, vienas svarbiausių savivaldybės reikalavimų „Toksikai“ yra ir finansinė reikalo dalis. „Manau, mes nereikalaujame nieko, ko nereikėtų. Neslepiu ir to, kad, jei mums jau lemta gyventi tokio objekto kaimynystėje, siekiame finansinės naudos tos teritorijos gyventojams. Juk mes turime gauti kokią nors kompensaciją už tai, kad savo teritorijoje įkurdinsime tokį objektą. Aš jau buvau apkaltintas, kad reikalauju „atkato“. Galima vadinti tai ir „atkatu“, tačiau jo mes reikalaujame savo rajono žmonėms, savo rajono biudžetui.“

Vicemeras sakė, kad kompensacijos klausimas jau yra aptartas ministerijose. Dabar tik svarstoma, kiek ji papildys Šiaulių rajono savivaldybės biudžetą. Galbūt į rajono biudžetą bus mokamas tam tikras procentas nuo sudegintų ar pristatytų atliekų kiekio?

Ostapo Benderio metodu

Rajono savivaldybei nepriimtinas ir siūlymas kompensavimo klausimą spręsti atskirai nuo kitų keliamų reikalavimų. Kai bus išduotas leidimas deginti, ko nors reikalauti bus per vėlu. Tad savivaldybė žada elgtis kaip Ostapas Benderis: pinigai – rytą, kėdės – popiet.

UAB „Toksika“ generalinis direktorius Virginijus Daubaras piktinosi, kad rajono savivaldybė stabdo atliekų deginimo procesą. V.Daubaro nuomone, kompensavimo klausimas vis tik turėtų būti atskirtas nuo visų kitų savivaldybės reikalavimų.

„Mes tikrai nesame savo tautos priešai. Žinome netgi tai, kad Lietuvai reikės sugrąžinti 100 mln. litų, jei šiemet nebus pradėtos deginti pavojingos atliekos. Iki Naujųjų metų turi būti sudeginta 4 tūkst. bandomųjų tonų. Bet apie šiuos skaičius turėtų susimąstyti ir mus spaudžiantieji pasirašyti leidimą“, – sakė J.Novogreckis.