Anot vieno akademiko, dėl kylančių temperatūrų anksčiau užšalę gamtiniai ištekliai – dujos, nafta ar vanduo – taps prieinami šiaurėje, nors kitose pasaulio vietose bus juntamas jų stygius.

Kalifornijos universiteto Los Andžele geografijos ir kosmoso mokslų profesorius Laurence‘as Smithas teigia, kad retai apgyvendintos pasaulio vietos, pavyzdžiui, Šiaurinė Jungtinių Valstijų dalis, Kanada, Grenlandija ar Rusija taps „migracijos magnetais“, kadangi žmonės plūs į naujus globalios galios centrus.

„Daugeliu atvejų Naujoji šiaurė yra geroje pozicijoje artėjančiam šimtmečiui, nors jos unikalioms ekosistemoms ir gresia jungtinė angliavandenilių kiekio didėjimo ir padidintos klimato kaitos grėsmė, – rašo profesorius naujoje knygoje apie klimato kaitos poveikį.
L. Smithas taip pat prognozuoja, kad sulaukus 2050 metų šios šiaurinio žiedo valstybės, kurias jis vadina „NORC“, taps migracijos traukos centrais.

Jo teigimu, naftos gavyba Kanadoje taps antra pagal dydį pasaulyje po Saudo Arabijos, o migracija padidins jos populiaciją 30 proc.
Be to, jis pastebi, kad naujos laivybos linijos atsidarys nutirpus Arkties ledynams, todėl prekybiniai laivai galės netrukdomi vykti nuo Atlanto iki Tolimųjų Rytų.

NORC šalys bus keletas iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur padidės javų auginimo mastai, be to, šios valstybės kontroliuos milžiniškus gėlo vandens rezervus ir pardavinės vandenį kitiems regionams.
Profesorius L. Smithas spėja, kad Kinija iki 2050 m. perims pasaulinės galybės pozicijas iš JAV. Pastarosios bus antroje vietoje, po jų – Indija.

Kalbėdamas apie klimato kaitą jis daro išvadą, jog pagal geriausią scenarijų globali temperatūra kils tik apie 2 laipsnius Celsijaus iki šimtmečio pabaigos. Pagal blogiausią ji augtų dvigubai.
Dėl tokių pokyčių per 40 metų išaugs kai kurių miestų įtaka, gerovė ir galia.
Tarp šių miestų minimi:

Kanadoje ir JAV: Torontas, Monrealis, Vankuveris, Siatlas, Kalgaris, Edmontonas, Mineapolis, Otava.

Šiaurės šalyse: Reikjavikas, Kopenhaga, Oslas, Stokholmas, Helsinkis.
Rusija: Sankt Peterburgas ir Maskva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją