Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinė klimato kaitos grupė prognozuoja, kad nesiėmus skubių veiksmų, temperatūra pasaulyje iki 2100 metų gali pakilti 1,8-4 °C. Daugumos ekspertų nuomone, norint apsaugoti mūsų planetą nuo galimos katastrofinės žalos, temperatūra turėtų pakilti ne daugiau kaip 2 °C.

Siekdama atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį į klimato kaitos keliamas problemas ir bioįvairovės nykimą, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje pateikia 10 patarimų, kaip kiekvienas iš mūsų lengvai ir kasdien galime prisidėti mažinant klimato kaitą.

1. Nepalikite elektros prietaisų budėjimo režime. Elektros prietaisai – televizorius, kompiuteris, DVD leistuvas, mobiliųjų telefonų krovikliai ir kiti – budėjimo režime sunaudoja reikšmingą dalį energijos. Vidutiniškai europietis televizorių žiūri apie 3 valandas per parą, o likusias 21 val. laikant jį budėjimo režime, iššvaistoma apie 40 proc. visos sunaudojamos energijos. Jeigu visi europiečiai vengtų parengties režimo, jie sutaupytų tiek energijos, kiek jos užtektų apšviesti Belgijos dydžio valstybei.

2. Išeidami iš biuro išjunkite kompiuterį, kai einate į ilgai trunkančius susirinkimus arba pietauti. Taip galite sutaupyti iki 20 % kasdien sunaudojamos elektros. Net jeigu ir ne jūs apmokate sąskaitą už elektrą, pagalvokite apie aplinką.

3. Prauskitės po dušu, užuot maudęsi vonioje. Tam prireikia maždaug 4 kartus mažiau energijos. Norėdami sutaupyti dar daugiau energijos, venkite stiprios srovės, naudokite dušo galvutes, taupančias srovę. Jos nebrangios ir ne mažiau patogios.

4. Užsukite čiaupą valydamiesi dantis, muilindamiesi duše ar tiesiog kai vanduo beprasmiškai teka. Skaičiuojama, kad užsukus čiaupą valantis dantis galima sutaupyti iki 15 litrų vandens. Taip pat visuomet tvirtai užsukite čiaupą, nes iš jo lašantis vanduo per mėnesį gali pripildyti visą vonią.

5. Virinkite vandens tik tiek, kiek reikia. Jei visi europiečiai kaskart užvirintų tik tokį vandens kiekį, kokio jiems reikia ir išvengtų per dieną nereikalingai užvirinamo bent litro vandens, sutaupytos energijos užtektų apšviesti trečdaliui Europos gatvių. 

6. Gamindami valgį uždenkite puodą dangčiu. Taip sutaupysite daug energijos, reikalingos paruošti patiekalui. Dar geriau naudoti garpuodžius: jie padeda sutaupyti iki 70 proc. energijos! 

7. Naudokite daugkartinius pirkinių maišelius. Plastikiniai maišeliai, kuriuos naudojate vos keletą minučių, aplinkoje gali išlikti nesuirę 15 ar net 1000 metų. Todėl eidami į parduotuvę, nepirkite kaskart naujo plastikinio maišelio. Geriau pasiimkite kokį nors paprastą nevienkartinį arba medžiaginį maišelį. O jeigu maišelį vis tiek įsigyjate, pasistenkite jį panaudoti kelis kartus.

8. Išbandykite šiuos būdus vykti į darbą: važiuokite dviračiu, eikite pėsčiomis, važiuokite vienu automobiliu su kitais šeimos nariais, važinėkite visuomeniniu transportu, jei įmanoma, dirbkite namie (nuotolinio darbo principu). Su kiekvienu automobilio sudegintu litru degalų į aplinką išskiriama daugiau kaip 2,5 kg CO2. Ypač stenkitės vengti trumpų kelionių automobiliu, nes degalų sąnaudos ir CO2 emisijos yra neproporcingai aukštos, kai variklis dar nesušilęs. Tyrimai rodo, kad maždaug pusės pasivažinėjimų mieste atstumas nesiekia nė 3 km, o juk tokį atstumą galima drąsiai įveikti dviračiu arba pėstute. 

9. Automobiliu važinėkite protingai. Važiavimas didesniu nei 120 km/val. greičiu kuro sąnaudas padidina iki 30 proc., lyginant su važiavimu 80 km/val. greičiu. Atitinkamai išskiriama daugiau anglies dvideginio. Todėl stenkitės pajudėti iš vietos kuo ramiau, kuo anksčiau junkite aukštesnes pavaras, važiuoti tolygiai. Taupiai naudokite oro kondicionierių, ypač kai važiuojate nedideliu greičiu, nes kondicionierius padidina kuro sąnaudas ir CO2 emisijas.

10. Pasodinkite medį. Vienas medis per metus vidutiniškai sugeria maždaug 6 kg CO2, tad per 40 metų jo sugeriamas CO2 kiekis siekia 250 kg.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)