Kaip teigiama Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklalapyje, škvalas – staigus, sūkuringas vėjo sustiprėjimas 8-iais m/s ir daugiau per trumpą laiką (mažiau nei per dvi minutes). Škvalo metu vėjo greitis gali siekti 20–30 m/s ir daugiau, keičiasi vėjo kryptis.

Škvalas trunka 1–5 min. Škvalai yra susiję su stiprios konvekcijos suformuotais galingais kamuoliniais lietaus debesimis, todėl dažniausiai kartu pliaupia liūtis, krinta kruša, griaudėja perkūnija.

Škvalas susidaro vykstant vadinamiesiems konvekciniams procesams – nuo skirtingai įšilusio žemės paviršiaus tam tikromis srovėmis į viršų kylantis šiltas oras susitinka su besileidžiančiu šaltu oru. Oro srovėms susidūrus, įvyksta vėjo sustiprėjimas, formuojasi konvekciniai kamuoliniai debesys.

Pasak A. Galvonaitės, škvalų šįmet dar gali būti, mat konvekciniai procesai ir toliau vystosi, jie būdingi vasarai. „Su klimato šiltėjimu šie reiškiniai ekstremalėja. Mes jų turėsime ne tik šiais metais, bet ir ateityje – su klimato pokyčiais tai tikrai vyksta“, - kalbėjo A. Galvonaitė.

Klimatologė perspėja nestatyti palapinių po medžiais, nestovėti po medžiais perkūnijų metu. Daugiau patarimų galite rasti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją