Balandžio 20 d. nuo sprogimų saugantis prietaisas sugedo, „Deepwater Horizon“ gręžinys sprogo, žuvo 11 žmonių.

Saugos įrenginiai turi užkirsti kelią naftos išsiliejimui. Nuo sprogimų saugančiame prietaise yra didžiulės žirklės, turinčios užtverti pagrindinį naftos gręžinio vamzdį. Valdymo sekcija iš esmės yra nuo sprogimų saugančio prietaiso valdymo pultas elektroniniais ir hidrauliniais prietaisais. T. Bentono teigimu, ten ir buvo užfiksuotas gedimas.

„Pastebėjome, kad sekcijoje nuteka nafta ir pranešėme kompanijos atstovams, – pasakojo T. Bentonas. – Iš valdymo patalpos jie galėjo išjungti tą sekciją ir įjungti kitą, kad netektų stabdyti gamybos.“

Teksaso universiteto profesorius Tadas Patzekas, naftos specialistas griežtai pareiškė: „Šitaip negalima. Jei matosi bet koks ženklas, kad nuo sprogimų saugantis prietaisas genda, būtina nedelsiant bet kokiomis priemonėmis jį sutaisyti.“

T. Bentonas tvirtina, kad jo viršininkas elektroniniu laišku pranešė BP ir „Transocean“ atstovams apie naftos nutekėjimą. Darbininkas nežino, ar prieš sprogimą įjungė sekciją, kurioje buvo pastebėtas naftos nutekėjimas.

Anot darbininko, norint sutaisyti sekciją, reikėtų laikinai nutraukti darbą naftos gręžinyje, o „BP“ tai atsieitų po 500 tūkst. dolerių per dieną.

Tyrimui vadovauti paskirtas JAV kongreso narys Henris Waxmanas kaltina „BP“, kad ši taupė saugumo sąskaita.

Kongreso atstovo teigimu, kita problema – dėl cemento. Naftos gręžiniuose cementas sulaiko po sprogimo susidariusias dujas, o „Deepwater Horizon“ gręžinyje iš jo nebuvo sudėta tinkama užtvara.

„BP“ atstovai tvirtina, jog apie cemento paskirtį sprogimų atvejais žinota, o kompanija „Halliburton“ tinkamai sudėjo cemento užtvarą.

Keli BBC kalbinti „Deepwater Horizon“ darbininkai pasakojo balandį jautę spaudimą greičiau dirbti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją