Ekspediciją surengė organizacija „Conservation International“, programos „Rapid Assessment Program“ (RAP) pagrindu.

RAP direktorė Leanne Alonso papasakojo CNN: „Šios varlės lipa į medžius ir deda kiaušinius ant apatinės lapų pusės. Spėjame, kad patinėlių nosys išsipučia, kai jie kviečia pateles. Paprastai, kai varlių patinėliai leidžia garsus, išsipučia jų pagurkliai.“

Varlė su pripučiama nosimi ir naujos žinduolių, vabzdžių, roplių ir paukščių rūšys buvo rastos 2008 m. ekspedicijos metu, tačiau tik dabar buvo patvirtinta, kad tai tikrai naujos rūšys.

Tarp atrastų gyvūnų – „žiedų šikšnosparnis“, kuris minta nektaru, nauja mažų medpelių rūšis ir juodai baltas drugelis, siejamas su plačiai paplitusia drugelių monarchų rūšimi.

Mokslininkai taip pat atrado mažiausią pasaulyje kengūrą, porą naujų karališkųjų balandžių su rusvomis, balkšvomis ir pilkomis plunksnomis, didžiulę žiurkę ir chimerą primenantį gekoną geltonomis akimis.

Fodža kalnuose yra 300 tūkst. kvadratinių hektarų neliestų atogrąžų miškų, kuriuose vis randami nauji gyvūnai. Be to, šie miškai perdirba kritinį anglies dvideginio kiekį, praneša organizacija „Conservation International“ (CI).

„Šioje srityje tikriausiai daugiausia iki šiol neatrastų gyvūnų rūšių, nes ji tokia atoki. Kaskart čia atvykę randame naujų gyvūnų“, – pasakė L. Alonso.

Vyriausiasis CI mokslinis darbuotojas Bruce‘as Beehleris pranešime pareiškė: „Tokios vietos simbolizuoja mūsų visų sveiką ateitį ir parodo, kad dar ne per vėlu sustabdyti dabartinę gyvūnų nykimo krizę.“

Pranešimas apie naujų rūšių atradimą pasirodė tą pačią savaitę, kai švenčiama Tarptautinė biologinės įvairovės diena, be to, neseniai buvo paskelbta Jungtinių Tautų ataskaita, kurioje pranešama, kad pasaulio šalių vyriausybėms nepavyko įgyvendinti 2002 m. nustatytų tikslų, susijusių su biologinės įvairovės išsaugojimu.

„Nors augalai ir gyvūnai visame pasaulyje nyksta sparčiausiais tempais per milijonus metų, šių absoliučiai neįtikėtinų gyvybės formų atradimas yra ta teigiama naujiena, kurios mums dabar taip reikia“, – pasakė B. Beehleris.

Organizacija „Conservation International“, kuri jau dvidešimt metų vykdo RAP tyrimus, tikisi, kad šie naujausi biologinės įvairovės atradimai paskatins Indonezijos vyriausybę pradėti ilgalaikę teritorijos apsaugos programą.

„Daugybė rūšių išnyko mums net nesužinojus, kad jos egzistavo, ypač vabzdžiai. Ar įsivaizduojate, kiek vabzdžių išnyksta iškirtus didelį miško plotą?“ – klausia L. Alonso.

„Visi šie gyvūnai atlieka išskirtinį vaidmenį ekosistemoje. Visi jie reikalingi, kad vanduo, oras ir žemė būtų švarūs.“

Specialus reportažas apie ekspediciją, pavadintas „Fodžos kalnų atradimai“, pasirodys žurnalo „National Geographic“ birželio mėnesio numeryje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją